BiH

Poskok je najopasnija zmija na koju možete naići tokom vrelih dana u BiH

Za vrijeme toplih ljetnih dana čak i u nešto mirnijim naseljima moguće je naići na zmije otrovnice. Među 14 vrsta zmija koje se mogu sresti u BiH otrovne su samo balkanski šargan, šargan i poskok. Ali, kao najopasniju od ove tri zmije ekolozi ističu poskoka.

No image - Haber.ba

Kada govorimo o odraslim poskocima, oni su u prosjeku dugi 60-80 centimetara. Mužjaci su veći od ženki i oni mogu doseći dužinu i do 100 centimetara, prenosi “Klix“.

Mužjaci su uglavnom sivkaste boje, ženke su smeđe, sivo-smeđe ili crveno-smeđe. Na leđima im je tamna linija, uglavnom crna ili smeđa, koja ulazi u šaru. Međutim, u rijetkim situacijama šara može biti i blijeda.

S druge strane, trbuh je roze boje, u nekim slučajevima sivkast ili tamnopjegast. Donja strana repa može biti različitih boja, a tzv. leđne ljuske imaju greben. Poskok je jedina istočnoevropska otrovnica s roščićem na nosu, a tijelo joj je relativno debelo.

Postoje tri podvrste poskoka u Evropi i to V. a. meridionalis, V. a. montadoni, V. a. ammodytes te jedna podvrsta u Aziji, a to je V. a. transcaucasiana.

Poskoka je najčešće moguće sresti u suhim osunčanim područjima s nešto vegetacije i kamenja kao što su salonitne ploče, livade s gustim niskim grmljem, polušikare i slično, a povremeno se penje i po niskom grmlju i drveću, dok u kamenim zidovima traži guštere. U proljeće i jesen aktivan je danju, a ljeti je aktivniji u sumrak i noću.

Kada je riječ o prehrani poskoka, on se hrani miševima, gušterima, ptićima u gnijezdu, ali i drugim zmijama.

Parenje se odvija krajem aprila i u maju, a ženke rađaju žive mlade krajem avgusta ili u septembru. Od prvih minuta života u ‘vanjskom’ svijetu dobijaju otrov.

Interesantna je činjenica da, iako spada u red najopasnijih zmija na ovom području, rijetko se brani ugrizom. On je relativno spor, ali brz po potrebi, često kada se iznenadi sikće, bježi ili se ‘ukipi’.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh