BiH

Državna firma joj dala otkaz, ona im prodala poslovni prostor, pa je opet zaposlili

Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove (RUGIP) otpustila je Irenu Ilić, odbornicu SNSD-a, kako bi od njene porodice mogla da kupi poslovni prostor u Kostajnici, a kada je to okončano, Ilićeva ponovo dobija posao u RUGIP-u.

Otkaz - Ilustracija / Kurir.rs

RUGIP je tako u Kostajnici sprovela dogovorenu kupovinu poslovnog prostora, otpuštanje i zapošljavanje, sve po zakonu, iako je očigledno sve namješteno i unaprijed pripremljeno za SNSD-ovu, sad već bivšu, odbornicu Irenu Ilić.

RUGIP je javni poziv za kupovinu poslovnog prostora u Kostajnici raspisala u novembru prošle godine, piše “Capital“.

Javni poziv bio je samo paravan jer je mnogo ranije postignut dogovor o kupovini između rukovodilaca u RUGIP-u i Irene Ilić, odbornice SNSD-a u toj opštini, koja je bila i kandidat te stranke za Narodnu skupštinu Republike Srpske na prošlim izborima.

Riječ je o prostorijama u objektu u kojem je Caffe bar Imperial koji je u vlasništvu porodice Igora Dragišića.

“Igor Dragišić je brat Irene Ilić, a prostorije čiju su kupovinu u tajnosti dogovorili rukovodioci iz RUGIP-a sa Ilićevom nalaze se iznad kafića Dragišićevih”, rekao je izvor portala “Capital” još u decembru.

U RUGIP-u tada nisu htjeli da otkriju detalje u vezi sa kupovinom objekta.

Dva mjeseca kasnije, ta informacija je potvrđena i RUGIP je kupila upravo prostor koji je i dogovorila s Ilićevom.

U ovoj Republičkoj upravi su se pobrinuli da sve bude “čisto”, pa su sa realizacijom dogovora o kupovini prostora počeli otpuštanjem Ilićeve.

Ilićeva otpuštena zbog kupovine prostora

Naime, Ilićeva je radila u RUGIP-u, ali joj je ugovor okončan krajem decembra, jer su u RUGIP-u smatrali da ne treba da radi u njihovoj područnoj kancelariji u vrijeme kupovine prostora, da je zbog toga, a i zbog činjenice da je odbornik u lokalnoj skupštini, u sukobu interesa.

Ugovor za kupovinu prostora u Kostajnici zaključen je 14. februara, dan prije nego je stupio na snagu Plan poslova premjera i katastra za 2019. godinu koji je bio osnov za kupovinu prostora. Taj Plan objavljen je 7. februara u “Službenom glasniku RS” i propisano je da na snagu stupa osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 15. februara.

Direktorica RUGIP-a Bosiljka Predragović navela je tada u odgovoru za Capital da je 14. februara 2019. godine potpisan notarski ugovor i da imaju pozitivno mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske za kupovinu prostora u Kostajnici.

“Prostor je kupljen od Stoje Dragišić po cijeni u visini od 1.580 KM po metru kvadratnom, što ukupno za 144,34 metra kvadratna iznosi 228.057 KM”, rekla je Predragović za “Capital“.

Potvrdila je i da je Irena Ilić bila zaposlena po ugovoru na određeno vrijeme u RUGIP-u od 19. marta 2018. do 31. decembra 2018. godine kao viši stručni saradnik za imovinsko pravne poslove.

RUGIP nakon kupovine prostora od Ilićeve, u aprilu ove godine raspisuje konkurs za višeg stručnog saradnika za imovinsko pravne poslove u Područnoj jedinici Kostajnica. To je isto mjesto na kojem je radila Ilićeva.

Na intervjuu za raspisano radno mjesto upravo Ilićeva biva najbolje ocijenjena, objavila je Agencija za državnu upravu RS-a prije oko mjesec dana.

Kako bi izbjegla sukob interesa, Ilić vraća odbornički mandat i ponovo dobija posao u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove Republika Srpske.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh