BiH

“Mittal” osumnjičen za izvlačenje 21 milion KM

Glavni tužilac Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić i postupajući tužilac u vezi počinjenog kriminala u Global ispat koksnoj industriji u Lukavcu Ćazim Serhatlić obratili se danas javnosti povodom hapšenja milijardera Pramoda Mittala, predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a. Mittal se sumnjiči je preko GIKIL-a izvlačio milione maraka iz BiH.

Ćazim Serhatlić - Federalna.ba

Međutim, iako su glavni tužitelj Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić i postupajući tužitelj u predmetu mogućeg počinjenog kriminalala u tvornici Global ispat koksne industrije Čazim Serhatlić istaknuli da zbog istrage ne smiju iznositi detalje ovog predmeta, tužitelj Serhatlić bio je pred novinarima veoma jasan u iznošenju podataka – za što se sve, jučer uhićenog, Indijca sumnjiči.

“Sumnjamo da je od 2006. do 2015. godine putem menadžerskih ugovora izvučeno 21 milion maraka, a za koja novčana sredstva mi smatramo da su neosnovano isplačena. Brojne navodne kriminalne radnje prijavili su Tužiteljstvu TK uposlenici GIKIL-a”, rekao je danas postupajući tužitelj Ćazim Serhatlić, prenosi “Federalna”.

“Istaći ću jednu činjenicu. Dok je ovaj predmet po našoj pritužbi bio na razmatranju u Tužilaštvu BiH, u oktobru 2018. godine je stigla prva prijava od radnika GIKIL-a, da se od tamo izvlači novac i preusmjerava na nepoznate adrese. Uposlenici su sumnjali da se taj novac predaje Pramodu Mittalu. Mi smo, iako nismo imali kompletan predmet kod sebe, poduzeli određene aktivnosti i tražili od financijske policije da se provjere ovakve okolnosti. Jedno takvo izdvajanje od 3 miliona dolara je bilo spriječeno, ali mi nismo imali predmet kod sebe i zato smo morali čekati i utvrditi šta će se desiti s predmetom i našim dokazima”, kaže Serhatlić.

Predmet mogućeg kriminala počinjenog u GIKL-u vraćen je iz Tužilaštva BiH u Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u februaru ove godine.

“U zadnja dva mjeseca posebno su važni pozivi uposlenika GIKIL-a koji nam govore o alarmantnom stanju i traže od nas da se spriječi propast GIKIL-a. Navodno su sredstava bila usmjeravana na druge firme, a sumnjamo i na pojedine lične adrese, a da se istovremeno spriječi isplata plata radnicima i doprinosa”, upozorava Serhatlić.

Glavni tužitelj Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić kaže da građani Tuzlanskog kantona najviše očekuju od Tužiteljstva Tuzlanskog kantona, da se očigledan kriminal koji se vrši u GIKIL-u već godinama adekvatno kazni.

Svi su, nakon kriminalističke obrade u MUP-u, predati u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Osim trojice čelnih ljudi uprave GIKIL-a, istraga je otvorena i protiv bivših zastupnika Koksno-hemijskog kombinata, Vehida Mešića i Faika Buševca, koja je većinski vlasnik GIKIL-a. Mešić i Buševac su osumnjičeni da su sa Pramodom Mittalom potpisali aneks ugovora na osnovu kojeg je nezakonito Mittalu dodijeljeno većinsko pravo upravljanja u GIKIL-u.

Serhatlić pojašnjava kako je došlo do neplaćanja ugovorenih obaveza – oko 45 miliona maraka, a što je GSHL bio obavezan da uplati na imovinu GIKIL-a

“Kao garant je stajao pečat Vlade kantona. Međutim, na aneksu s jedne strane ima potpis bez pečata GSHL-a, ima potpis Mešić Vehida i Buševac Faika, bez pečata KHK-a ovjeren u sredini sa pečatom KIL-a, firme koja je nastala – to je bio falsifikat”, tvrdi Zuhdija Hasanhodžić, bivši direktor KHK-a Lukavac.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh