BiH

Neum oteo turiste Hrvatskoj

Lijepo je, ugodno, a i cijene su povoljne, kaže Mujanić. U podne skoro sve plaže bile dupke pune.

No image - Haber.ba

Iako turistička sezona nije počela najbolje zbog kišovitog i prohladnog vremena, prvi dan ovog vikenda donio je neopisivu gužvu na cestama i graničnim prijelazima, ali i veliki broj gostiju u naš jedini grad na moru, Neum, piše “Avaz“.

Jučer je bio zakrčen i put preko Svitave, jer su ga mnogi izabrali upravo zbog gužvi na najfrekventnijim graničnim prijelazima na jugu zemlje, Doljanima i Gabela Polju.

Poželjna destinacija

Bosanci i Hercegovci sve se više okreću Neumu, zbog, kako su nam rekli, visokih cijena smještaja u Hrvatskoj.

Kako je živa u termometru rasla, tako su se u oba smjera stvarale kolone, što je usporavalo smjenu turista, u što se uvjerila naša ekipa. Da je ljeto u punom zamahu govore slike koje smo zatekli na neumskim plažama. U podne su skoro sve bile dupke pune.

Zemir Mujanić iz okolice Banje Luke sa suprugom Sabahetom i sinom Almirom u Neum je stigao prije dva dana.

– Neum je stvarno poželjna destinacija za porodični odmor. Lijepo je, ugodno, a i cijene su povoljne – kaže Mujanić.

Nezira Hrvačić i Nezira Sulejmanović provele su sjajnih šest dana u Neumu. Obje Srebreničanke, Hrvačić je pakovala kofere za SAD, gdje trenutno živi, a Sulejmanović se vraća u Srebrenicu.

– Bile smo 2013. godine u Zaostrogu i nikad više. Opeljušili su nas kako su stizali. Ovdje je fantastično, bile smo u hotelu „Sunce“. Za šest dana fantastične usluge, odlične hrane, ljubaznog osoblja platile smo 1.360 KM. Svaki dan smo kupovale i „Dnevni avaz“ – kazale su nam one.

Urediti plaže

Jedina zamjerka koju imaju odnosi se na plaže, koje bi, smatraju, trebale biti puno uređenije.

Kada se radi o infrastrukturi, činjenica je, kako nam je ispričao Davor Krešić, predsjednik Udruge hotelijera i turističkih radnika Neuma, da se dosta toga uradilo, od kanalizacijske mreže i vodoopskrbe do uređenja šetnica, pa i plaža. Jasno, iznio je, to nije još na zavidnom nivou.

– Najveći je problem nered uz plažu, jer se ide niz dlaku radi mira u kući takoreći, a u suštini dobijemo nered. I kada gost dođe, nema osjećaj da se radi o urednom mjestu. Na tome se, definitivno, mora poraditi – naveo je on.

Cijene

Apartman za četveročlanu porodicu sedam dana košta 600 KM ili 800 KM s uključenim doručkom.

U hotelima se na bazi polupansiona do špice sezone mogao pronaći smještaj i za 65 KM po osobi, a puni pansion za 113 KM. Kafa je 1,5 KM, sokovi 2,5 do 3 KM, a i pivo uz plažu 2,5 KM.

Pizza uglavnom košta 10 KM, hamburger 5, palačinke od 2,5 do 3 marke, a iznajmljivanje ležaljki 6 KM. Cijene parkinga se kreću od 1,5 do 2,5 KM po satu.

Bh. dijaspora i Azijci

U hotelima je 95 posto inozemnih gostiju, među kojima je najviše Poljaka i Slovenaca, Francuza i Maltežana. Više od 30 posto tih gostiju je iz Kine, Japana, Singapura i Koreje i uglavnom, kaže Krešić, cijela priča se svodi na noćenje, jer su cijene duplo jeftinije od Dubrovnika. Ostatak od pet posto u hotelima čini bh. dijaspora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh