BiH

Ispred zgrade Vlade KS u ponedjeljak najavljeni protesti roditelja djece sa poteškoćama u razvoju

Jedan od zahtjeva je održavanje tematske sjednice Skupštine KS-a

No image - Haber.ba

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju u ponedjeljak će izaći na proteste pred zgradu Vlade KS-a, potvrdila nam je Aida Hrnjić, majka djeteta iz autističnog spektra. Odgovore koje su dobili od Vlade KS-a o pitanju njihovih zahtjeva, smatraju pustim obećanjima koja slušaju godinama i iz tog razloga su odlučili da ipak održe proteste, prenosi “Oslobođenje“.

– Njihovi odgovori su se sveli na obećanja da će nešto uraditi, da će nešto biti, ali u suštini sve je isto. Mi ovo slušamo godinama i zato nam ne preostaje ništa drugo nego da izađemo na proteste. Tražili smo održavanje tematske sjednice posvećene rješavanju problema sa kojima se susrećemo, a oni navode da će početkom septembra zakazati tematsku sjednicu Skupštine KS-a o temi reforme obrazovanja, u sklopu čega će se obraditi i tema inkluzija obrazovanja. Mi tako nismo tražili, vješto to pokušavaju zakukuljiti, navela je Hrnjić.

Roditelji, između ostalog, traže da se nevladine organizacije koje rade s djecom s poteškoćama u razvoju proglase od javnog značaja te finansiraju u punom kapacitetu, izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj skrbi porodica sa djecom, izmjenu obrazovnih normi i standarda, a u najboljem interesu djeteta, shodno svjetskim praksama, osposobljavanje najmanje 100 asistenata u nastavi koji će biti zaposleni na neodređeno vrijeme.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh