BiH

Terorista Jašarević će tražiti uslovnu kaznu: Vodi miran život, nema kovrčavu bradu, čita i crta

Osuđeni terorista Mevlid Jašarević za šest mjeseci steći će zakonsko pravo da podnese zahtjev za uvjetni otpust.

Mevlid Jašarević - Avaz.ba

On je pravosnažno osuđen krajem 2012. na 15 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011., piše “Avaz“.

Koliko je dobio

Jašarević je tog dana ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, koji je radio na osiguranju Ambasade. Prvobitno je bio osuđen na 18 godina, ali mu je kasnije kazna preinačena.

Ovaj nekadašnji pripadnik vehabijske zajednice u BiH nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu Zenica, a do sada je već odslužio skoro sedam godina robije.

S odsluženih 7,5 godina, Zakon mu garantira da može tražiti otpust, što će, kako je potvrđeno, uskoro i zahtijevati.

U prilog mu ide i, kako se saznaje, dobro vladanje u zatvoru, a do sada, kako je rečeno, nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan.

Svjesni smo da je osuđen za terorizam, da je riječ o teškom krivičnom djelu, ali to ga ne spriječava da tražimo otpust. To je njegovo zakonsko pravo – kaže sagovornik, koji redovno posjećuje Jašarevića u zatvoru i s njim održava kontakte.

Šta kaže Zakon

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, uvjetni otpust predstavlja otpuštanje zatvorenika s izdržavanja kazne zatvora prije njenog isteka pod uvjetima propisanim Krivičnim zakonom FBiH, s tim da se za vrijeme trajanja neizdržanog ostatka kazne zatvora nad njim može odrediti elektronski nadzor, a može ga se obavezati i na nastavak mjera propisanih programom tretmana.

Zavisno od činjenice šta će Jašarević napisati u zahtjevu, država takav zahtjev mora razmatrati, ali je pitanje hoće li ga i prihvatiti.

Samo mali prekršaj vraća ga na robiju.

Ne druži se s vehabijama

Saznajemo se da Jašarević više nema radikalne stavove zbog kojih je i napao Ambasadu SAD i ranio policajca.

Naš sagovornik tvrdi da obavlja vjerske dužnosti, ali da se više ne druži s pripadnicima vehabijske zajednice u BiH.

Ima bradu, ali nije to velika, tzv. vehabijska kovrčava brada. On se skroz povukao. Čita knjige i crta. Najvažnije je da je sačuvao brak i porodicu. Žena ga s djecom svaka dva mjeseca posjećuje u Zenici – kaže sagovornik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh