BiH

Medvjedica Maša atrakcija kod Doboja

Ni netaknuta priroda, zanimljiv krajolik i ćudljiva planina Ozren nisu privukli toliku pažnju posjetilaca i učesnika na otvaranju likovne kolonije “Krčmarica” na Okolištima, dvadesetak kilometara udaljenim od Doboja, koliko tromjesečna medvjedica Maša, koja je u svom kavezu grickala užinu.

Medvjedica Maša - Nezavisne.com

“Mazile smo se i napravile nekoliko fotografija. Božanstvena je. To je potpuno novo iskustvo sa prirodom”, priznala je slikarka Irina Černjovski-Šantrić iz Beograda, pišu “Nezavisne“.

Branislav Kovačević iz Pala kaže da se upoznao s medom i oduševio se.

“Imam jednog prijatelja koji kaže: ‘Što više upoznajem ljude, to sve više volim životinje’. Tako smo imali i tu vrstu kontakta i dobro je i za ostale slikare. Vidim, vole je i djeca”, rekao je Kovačević.

Slikare smo pitali da li će se, osim livada, krošnji, neba i ptica, na njihovim slikama naći i Maša.

“Medvjed Maša se tu neće naći, ali će se naći u mojoj duši zato što nikad nisam imao priliku da vidim tako simpatičnu životinju kao što je ova. Ja sam čuo priču, ali kad sam došao – iznenadio sam se. Odmah sam se slikao, što ja inače nemam običaj da radim”, rekao je Čedomir Kesić iz Pančeva.

Pero Tubić, predsjednik Udruženja “Staro nasljeđe”, koje brine o ovom mladunčetu, kaže da je medvjedica ostala bez majke i da je pronađena napuštena, a po preporuci stručnjaka hrane je medom, mlijekom i plazma keksom. Nakon što napuni šest mjeseci prelazi na bobičasto voće, što je inače osnovna prehrana odraslih medvjeda.

Tubić navodi da imaju namjeru da na Okolištima formiraju mali zoo-vrt. Obratili su se, kaže, nadležnim institucijama, a na naše pitanje koliko je humano držati medvjeda u kontrolisanim uslovima i u kavezu s obzirom na to da će Maša porasti i poželjeti da pronađe sebi društvo, on je odgovorio:

“Puštanje na planinu Ozren ili ovdje negdje u blizini bi za nju značilo katastrofu, jer vrebaju predatori. Maša je socijalizovana, navikla je na ljude i rado prihvata igru s ljudima. Mislim da se tom socijalizacijom i lijepim odnosom može dosta dobro da se pripitomi”, uvjeren je Tubić.

Ženke mrkog medvjeda, vrste kojoj pripada i Maša, narastu do dva metra i teže oko 100 kilograma.

“Kad sam je prvi put vidio, ona je spavala. Nije me bilo strah jer je još beba. Ne znam šta će biti kad poraste, da li će ostati tako pitoma ili će se to promijeniti”, iskren je Savo Ristić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh