BiH

Gradonačelnik Dubrovnika traži izvinjenje Trebinja

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je danas u Mostaru da je Trebinje proglašeno za prvo turističko mjesto u Republici Srpskoj koje su prošle godine posjetili turisti iz 90 zemalja svijeta, ali da se značajniji iskoraci u turizmu mogu napraviti samo kroz saradnju sa susjednim gradovima.

Dubrovnik - Nezavisne.com

“Trebinje postaje prepoznatljivo kao turistička destinacija, ali svjesni smo da bez saradnje sa gradovima u okruženju ne možemo napraviti neki bolji rezultat”, izjvio je Ćurić u Mostaru gdje je održana konferencija pod nazivom “Održivi turizam i kulturna baština”.

Upitan da prokomentariše nepostojanje saradnja Trebinja i Dubrovnika, Ćurić je rekao da građani Dubrovnika dolaze u Trebinje i građani Trebinja u Dubrovnik.

“Ako ne možemo da pomognemo i doprinesmo boljoj saradnji, bolje da se sklonimo. Ipak mislim da ima prostora i da se može sarađivati. Veliki broj Trebinjaca i danas radi u Dubrovniku. Ne treba se vraćati u četrdesete i devedesete, već brinuti o budućnosti”, poručio je gradonačelnik Trebinja.

Na skupu koji je održan danas povodom 15 godina od obnove Starog mosta, koji je pod zaštitom Uneska, gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković je istakao dobru saradnju sa Mostarom, ali ne i sa susjednim Trebinjem.

Na pitanje da li se nešto promijenilo kada je riječ o saradnji sa Trebinjem, Franković je rekao da “očekuje izvinjenje od Trebinja za ono što je učinjeno 1991. godine”.

“Prije svega mislim na dvanaestoro dece koja su poginula od granata koje su dolazile upravo iz opštine Trebinje”, rekao je Franković, prenosi Fena.

Kako je naveo, kada se Trebinje izvini on je spreman da razgovara i nastavi saradnju na isti način kao što sarađuje sa Kotorom i svim drugim gradovima u Crnoj Gori, “odnosno svima onima koji su se izvinili”.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je da je u Mostaru bogata kulturna baština odigrala važnu ulogu u kreiranju neponovljive slike grada.

“Ukoliko želimo u nasljedstvo ostaviti sve ono što smo i sami naslijedili i ukoliko smatramo da nam je taj autentični izgled jedan od izvora budućeg razvitka i napretka, onda ćemo se svi skupa angažovati i tu kulturnu baštinu čuvati i promovisati održivi turizam. Nadam se da ćemo danas shvatiti kakve vrijednosti imamo, ali i koje su naše perspektive u budućnosti kada je u pitanju kulturna baština i održivi turizam”, naveo je Bešlić.

Direktor Uneska za nauku i kulturu u Evropi Ana Luisa Masot Tompson Flores rekla je da je njena poruka da se danas u Mostaru slavi ne samo jedan arhitektonski spomenik, nego ono šta on predstavlja, a to je trajni dijalog i obnova.

“Vrlo je značajno da ovdje imao gradonačelnike drugih gradova, što doprinosi potvrdi značaja održivog turizma za budućnost”, kazala je ona.

Šef Kancelarije Uneska u BiH Siniša Šešum podsjetio je da je obnova Starog mosta bila izuzetno veliki i značajan događaj za BiH i da treba promovisati vrijednosti koje Mostar ima.

“Stari most i Stari grad su upisani kao univerzalni simbol pomirenja i suživota i na tome se treba raditi”, naveo je Šešum.

Konferenciju, koja je održana u Gradskoj vijećnici Mostara, organizovao je grad Mostar u saradnji sa Uneskom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh