BiH

Stanivuković: “Dodika će kazniti narod”

Rasprava u NSRS ide u tom smjeru kako bi se opravdao stav Milorada Dodika da je odlukom Komšića i Džaferovića nanesena šteta BiH, a time i RS.

Milorad Dodik - RTVBN.com

Dodik obrazlaže svoju odluku u NSRS u vezi pokretanja vitalnog, kako kaže, interesa Republike Srpske u vezi stava Predsjedništva o Pelješkom mostu.

Objašnjavajući što je tražio posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, Dodik je rekao da je to tražio zbog vitalnog interesa entiteta Republike Srpske, prenosi “BN“.

Rekao je da se nije mogao složiti sa zaključkom u vezi Pelješkog mosta sa druga dva člana Predsjendištva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem bez odluke NSRS.

On je rekao da se zato pozvao na zaštitu vitalnog interesa entiteta Republike Srpske, jer smatra da će ta odluka nanijeti štetu BiH.

Poslanici na ovoj sjednici treba da se izjasne o potvrđivanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je po vitalne interese RS štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, koji gradi Hrvatska.

Sjednici NSRS prisustvuje i predsjednica RS Željka Cvijanović.

Prije početka sjednice, Dodik je imao konsultacije i sa poslanicima skupštinske većine, koju predvodi njegov SNSD.

Nakon Dodikovog obraćnja u NSRS se razvila rasprava i to između poslanika SDS Nebojše Vukanovića i Milorada Dodika.

Bilo je međusobnih optužbi, ali i priijetnji i ličnog koje je Dodik uputio Vukanoviću, zbog njegovog kritičkog odnosa prema njemu i vlasti.

Pored ličnih uvreda, koje je iznio u NSRS, Dodik u jednom trenutku je rekao da se, između ostalog, zalaže i za Pelješki most što će tamo graditi i firma iz Republike Srpske,

“U pitanju je Integral iz Laktaša koji zapošljava oko tri hiljade radnika”, rekao je Dodik, navodeći da će se zalagati da takva firma dobije što više posla, jer je to, kako je kazao, interes i RS.

U pitanju je firma čiji vlasnik je blizak Miloradu Dodiku i za koju važi da je “povlaštena” firma u RS koja upravo zbog bliskosti sa Dodikom i dobija poslove u RS ali i u regionu.

Rasprava u NSRS ide u tom smjeru kako bi se opravdao stav Milorada Dodika da je odlukom Komšića i Džaferovića nanesena šteta BiH, a time i RS.

Evo šta je Vukanović pitao Dodika

– Nije mi jasno zbog čega bi NSRS trebalo da bude zaštitnik hrvatskih interesa.

“Da li su Hrvati zadnjih 100 godina ikada bili na strani Srba ili bili korektni prema Srbima?”, pitao je Vukanović, podsjetivši na niz istorijskih sukoba Srba i Hrvata, ali i skorašnjih incidenata sa navijačima Torcide u Splitu.

Vukanović je pitao i da li iza “ovih suludih poteza stoje silni novci neimara Slobodana Stankovića”, čija kompanija je angažovana na izgradnji mostra i pristupnog puta na Pelješcu.

“Novci će doći i proći, ali rane koje se ostave na jednom narodu ostaju trajne”, dodao je on.

Podsjetio je takođe da HDZ BiH ne želi konstitutivnost srpskog naroda u kantonima u FBiH gdje ima većinu.

“Zašto mi danas treba da štitimo hrvatske interese? To je suicid. To je antisrpsko i izdajničko ponašanje”, smatra Vukanović.

On je mišljenja da bi najmudrija odluka RS bila da se ne miješa u odnose između Bošnjaka i Hrvata u BiH, te da kaže da će podržati svaki njihov dogovor.

Svoje izlaganje, Vukanović je počeo riječima:

‘Hvaljen Isus i Marija, hvaljen Čović i Kolinda za one koji zastupaju interes Hrvatske. Istorija je učiteljica života, da smo izvukli pouke ne bismo vodili ove sulude rasprave. Volio bih da poslanici Narodne skupštine dobro razmisle. Slušao sam juče Kolindu Grabar Kitarović koja je hvalila pričuvnog hrvatskog člana Predsjedništva Milorada Dodika”.

Identična Dodikova rasprava u kojoj je dominiralo vrijeđanje je bilo i sa poslanikom PDP Draškom Sranivukovićem, koji mu je ponovio da vodi računa samo o ličnom interesu i interesu njegovih kumova i prijatelja.

“Ovo je laža i prevara”, što nam prodajte za vitalne nacionalne interese”, ponovio je Stanivuković u NSRS i upitao kada će biti vitalni interes Republike Srpske da doktori, profesori i penzioneri nemaju najniže penzije i plate…

“To treba biti naš interes, a ne ovo što nam potuarate”, rekao je, izmešu ostalog, Stanivuković što je pogodilo Dodika pa je “osuo paljbu” i na Stanivukovića.

Nakon međusobnh optužbi, Stanivuković je od predsjedavajuće NSRS zatražio d izrekne kaznu Dodiku zbog teških uvreda na njegov račun.

Navodeći da na to nema pravo, Stanivuković je rekao:

– Kazniće ga narod!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh