BiH

Branislav Borenović: “Pelješki most samo je jedno od otvorenih pitanja BiH s Hrvatskom”

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kazao je da je mnogo otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine s jedne i Hrvatske sa druge strane, a izgradnja Pelješkog mosta je samo jedno od njih.

Branislav Borenović - Avaz.ba

Ukazao je da je pitanje izgradnje Pelješkog mosta veoma složeno i da ga je neophodno vezati uz druga neriješena pitanja koja imamo sa Hrvatskom.

Prije svega, tražit ćemo od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da insistiraju na rješavanju problema odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici sa Republikom Srpskom i BiH u Novom Gradu. Također, neophodno je konačno utvrditi međunarodnu granicu između dvije zemlje na području općina Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Dubica“, rekao je Borenović, prenoseći stavove PDP-a.

Istakao je da je neophodno tražiti pismene garancije od Vlade Republike Hrvatske da će most na Savi kod Gradiške biti završen u ugovorenom roku od 30 mjeseci.

Također, kada je u pitanju težak položaja našeg naroda u Hrvatskoj mi ćemo zatražiti formiranja posebne mješovite Komisije Narodne skupštine RS-a koja bi imala zadatak da sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj definiše i djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Republike Hrvatske u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj koji nije nimalo zavidan“, istakao je Borenović i izrazio stav da će o ispunjenju ovih zaključaka srpski član Predsjedništva BiH informisati Narodnu skupštinu RS u roku od tri mjeseca, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh