BiH

Sastanak Čovića s predstavnicima “Aluminija”, Sindikat traži procesuiranje odgovornih

U Mostaru će danas biti održan sastanak predstavnika Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata radnika “Aluminija” i predsjednika HDZ-BiH Dragana Čovića, najavljeno je iz mostarske kompanije.

Mostarski "Aluminij" - PR/Haber.ba

Sastanak je počeo u Upravnoj zgradi “Aluminija” u 8 sati, a u 9:45 planirane su izjave za novinare, prenosi “Avaz“.

Proizvodnja u “Aluminiju” prekinuta je u noći između 9. i 10. jula, kada je četiri minute poslije ponoći mostarskoj kompaniji isključena električna energija.

Udar za BiH

Dan kasnije, 11. jula, održan je sastanak Čovića i predstavnika radnika, Nadzornog odbora, Uprave društva i dioničara.

Poslije sastanka predsjednik Sindikata Romeo Biokšić rekao je da je isključena procedura stečaja i da je cilj zbrinjavanje radnika i postepeno vraćanje proizvodnje.

Čović nije davao izjave za novinare.

Iz HDZ-a BiH saopćeno je poslije gašenja “Aluminija” da isključenje električne energije ovom preduzeću predstavlja udar za cijelu BiH, te da je trenutno najvažniji zadatak briga o radnicima, ali i što prije naći kratkoročno, dugoročno i na kraju trajno rješenje.

Radnici “Aluminija” trenutno su na plaćenom godišnjem odmoru.

Oni su protekle sedmice protestovali ispred centrale HDZ-a, a 11. jula pridružilo im se i nekoliko stotina građana Mostara.

U saopćenju Sindikata “Aluminija” navedeno je da traže od vlasnika društva vlade FBIH, predstavnika malih dioničara i Republike Hrvatske te ostalih institucija pravne države FBIH da ispitaju finansijske tokove u “Aluminiju” i primjereno kazne sve one koji su radili nezakonite radnje koji su svojim nemarnim i nesposobnim radom ugrozili egzistenciju radnika i njihovih porodica.

– Javnosti u FBIH više puta je ukazivano na mutne poslove koji se odvijaju unutar društva te o potpisivanju loših, štetnih ugovora na štetu društva koje su provodile uprave ove kompanije sa svojim mentorima koji su ih nagrađivali sa astronomski visokim primanjima.

Obmanjivali javnost

Svi su dolazili kao spasitelji na te funkcije gdje su obmanjivali javnost i najavljivali bolje dane za “Aluminij” sa rješavanjima ključnog pitanja snabdijevanja električne energije po ekonomsko prihvatljivim uvjetima pa sve do revidiranja svih loših zatečenih ugovora da bi na kraju taj ceh zbog lošeg i nesavjesnog upravljanja tih nesposobnih kadrova koji su sebe nazivali menadžerima visoke klase te nedovoljne brige samih vlasnika, radnici “Aluminija”, njih 900, ostalo na ulici bez bilo kakvih primanja. Tražimo da vlasnici sa nadležnim institucijama što hitnije krenu u procesuiranje svih odgovornih osoba koji su činile upravljačka tijela “Aluminija” od početka njegove dubioze – navodi se u saopćenju.

Ukupna dugovanja “Aluminija” iznose oko 400 miliona KM, a više od polovine se odnosi na potrošenu električnu energiju.

“Aluminij” zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima, među kojima je Luka Ploče.

Hrvatska Vlada je suvlasnik 12 odsto preduzeća, najveći akcionar je Vlada Federacije BiH sa udjelom od 44 procenta, dok su mali akcionari radnici, suvlasnici 44 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh