BiH

Besplatna dva nova lijeka za oboljele od karcinoma

Fond zdravstvenog osiguranja RS počeo je da finansira dva nova savremena lijeka generičkih naziva atezolizumab i ribociklib za oboljele od karcinoma mokraćnog mjehura, pluća i dojke, a primjenjuju se kada liječenje citostaticima ne daje rezultate.

Apoteka - Facebook

U saopštenju Fonda se navodi da su nove lijekove obezbijedili za svoje osiguranike, prvenstveno zahvaljujući tome što je u pregovorima sa dobavljačima lijekova Fond uspio izboriti niže cijene ovih lijekova u odnosu na neke druge, razvijenije zemlje, pišu “Nezavisne“.

“Ova terapija koju će Fond da finansira spada u lijekove novije generacije, pa samim tim iziskuju i veće troškove, ali budući da su osiguranici koji boluju od malignih bolesti oslobođeni plaćanja participacije, Fond će i ove nove lijekove u potpunosti finansirati za osiguranike kojima su preporučeni. Napominjemo da su ovi lijekovi osiguranicima dostupni na osnovu preporuke ljekara specijalista iz određenih oblasti grane medicine”, kažu u Fondu.

Oni ističu da je i ovom novinom Fond nastavio da u kontinuitetu u zdravstveni sistem uvodi nove i savremene lijekove, jer je i sredinom marta ove godine Fond počeo da finansira pet najsavremenijih lijekova za liječenje teških oboljenja poput multiple skleroze, leukemije, karcinoma pluća i hepatitisa C.

Iz Fonda podsjećaju da su i prošle godine u zdravstveni sistem uveli i inovativne terapije za oboljele od metastatskog melanoma i karcinoma pluća.

“O kakvim terapijama je riječ najbolje govori podatak da su naučnici koji su otkrili ove terapije dobili i Nobelovu nagradu iz oblasti medicine za ove lijekove”, navodi se u saopštenju Fonda.

U Fondu su istakli da će ova praksa biti nastavljena jer im je cilj da konstantno unapređuju zdravstvenu zaštitu bez obzira što mnogima uplata doprinosa od kojih se finansira cijeli zdravstveni sistem, pa i sami lijekovi, nije prioritet.

U saopštenju se ističe da je Fond sa ograničenim prihodima, koji su posljedica neredovne uplate doprinosa, uspio da zadrži postojeći obim prava i da uvodi terapije koje imaju i razvijenije zemlje, što, kako se navodi, ukazuje na ozbiljan pristup u poslovanju u kojem centralno mjesto zauzima osiguranik.

“Zato apelujemo da svi zajedno radimo na jačanju svijesti o važnosti uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje od kojih se finansira zdravstveni sistem, te da nas podrže u borbi za dodatne izvore finansiranja od proizvoda koji su štetni po zdravlje, jer je to jedini garant dugoročne finansijske održivosti zdravstvenog sistema i postojećeg obima prava iz zdravstvenog osiguranja”, kažu u Fondu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh