BiH

Radnici “Aluminija” če čekati 2-3 mjeseca, nakon toga i oni odlaze u Njemačku!?

Jučerašnji dan bio je dug i neizvjestan za radnike mostarskog Aluminija. Željeli su konačno saznati pravu istinu o stanju u ovom (nekadašnjem) hercegovačkom gigantu.

Protest ispred HDZ-a BiH - Ero.tel

Iz razgovora s njima zaključuje se da su kvalifikovani radnici najveća snaga Aluminija. Oni su kazali da će čekati 2-3 mjeseca, a ako u tom periodu ne dođe do ponovnog pokretanja proizvodnje boje se egzodusa u razvijene europske zemlje, piše “Hrvatski Medijski Servis“.

Boraveći više sati s radnicima Aluminija na vrelom mostarskom asfaltu ispred centrale HDZ-a BiH uvjerili smo se kako među njima istovremeno vlada osjećaj razočarenja i izgubljenosti pomiješan s nadom u bolje sutra, koje će, možda, ipak, doći.

Upitani jesu li u stanju ponovno pokrenuti proizvodnju u Aluminiju kazali su da niko drugi, osim njih, nije u stanju uhvatiti se u koštac s tako složenom materijom.

“Kko će to drugi pokrenuti, ako ne mi, stari radnici i vođe smjena. Većina nas je tu u ćelijama po 30 godina i svaku znamo u dušu”, rekli su radnici Aluminija.

Dodali su da je trenutno 80 čistih kada koje se odmah mogu staviti u funkciju, ali da ponovno pokretanje proizvodnje uz enormnu cijenu električne energije jednostavno nema smisla.

Radnici su spremni čekati još 2-3 mjeseca do eventualnog ponovnog pokretanja proizvodnje. Ako do toga ne dođe boje se egzodusa.

“Svak’ će čekati 2-3 mjeseca, ali ne duže. Bojimo se da će radnici otići u Njemačku“, kazali su sagovornici HMS-a.

Da sve (možda) ipak nije nepovratno izgubljeno za Aluminij govori jučerašnji sastanak Uprave, Nadzornog odbora i Sindikata Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a Draganom Čovićem i federalnom dopremijerkom Jelkom Miličević.

Na sastanku je zaključeno da Aluminij ne ide u stečaj sve dok se ne iscrpe sve mogućnosti oko mogućeg pokretanja proizvodnje.

Učesnici sastanka usaglasili su se kako je potrebno napraviti analizu o mogućem postepenom oživljavanju pogona, koja bi se trebala realizovati u najkraćem roku te u skladu s rezultatima odlučit će se o daljnjem djelovanju i mogućem vraćanju zaposlenika u proizvodnju.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su prije tri dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je kompanija iskopčana s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. junom 2019. godine iznosi 293 miliona maraka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh