Region

Grabar-Kitarović: Od vlade tražim hitno izjašnjavanje o gašenju mostarskog Aluminija

Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije.

Kolinda Grabar Kitarović - Nezavisne.com

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se u vezi gašenja proizvodnje u mostarskoj tvornici Aluminij.

Pritom je zatražila hitno očitovanje vlade o cjelokupnoj situaciji. Evo što je poručila.

“Eskalacija problema u slučaju Aluminija rezultat je dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju ove strateški važne firme.

Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je Republika Hrvatska kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade Republike Hrvatske”, kazala je u priopćenju.

Podsjetimo, mostarski Aluminij je zbog velikih dugovanja koji su uglavnom rezultat preskupe cijene električne energije u srijedu isključen s naponske mreže te su zaustavljeni njegovi pogoni u elektrolizi, ljevaonici i anodama. Znatan dio pogona elektrolize uništen je.

U ponedjeljak su propali razgovori između vlade FBiH i predstavnika švicarskog Glencorea, što je bio posljednji pokušaj za očuvanje kompanije. Švicarska kompanija tražila je nižu cijenu struje, što je bio uvjet da Aluminij prestane gomilati gubitke no vlada je takvu mogućnost odbila.

Tvrtka zapošljava 900 ljudi, a uz to velik broj izvođača radova i kooperanata ovisi o njezinu radu. Polovica prometa luke Ploče prošle godine bila je povezana s mostarskim Aluminijem.

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto tvrtke, a najveći pojedinačni dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto. Mali dioničari suvlasnici su preostalih 44 posto.

Ukupna dugovanja Aluminija iznose oko 400 milijuna maraka, od čega se više od polovine odnosi na potrošenu električnu energiju, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh