BiH

Radnici Aluminija gađali i prozivali Čovića, on nije smogao snage izaći pred njih

Dva sata trajao je sastanak Sindikata zaposlenih u Aluminiju sa liderom HDZ-a BiH i HNS-a, Draganom Čovićem. Čović je prethodno obavio sastanak i sa članovima Uprave društva i direktorom Draženom Pandžom.

Radnici Aluminija ispred zgrade HDZ-a

Taj sastanak održan je u zgradi Aluminija. Čović se potom zaputio ka zgradi HDZ-a, i to u pratnji policije. Ispred su ga čekali nezadovoljni radnici koji su automobile gađali flašama uzvikujući “Lopove, lopove…”. Potom je započeo dvosatni sastanak Sindikata i Čovića, nakon kojeg predsjednik HDZ-a nije smogao snage izaći pred radnike.
Predsjednik Sindikata zaposlenih u Aluminiju Romeo Biokšić po izlasku iz zgrade kazao je da će u 16.30 uslijediti novi sastanak s upravom firme. Tvrdi i da je Sindikat od Dragana Čovića dobio obećanje da će se svim radnicima uplatiti doprinosi.

Aluminij

– Otvorit će se pregovori sa bankama, vezano za kreditna zaduženja djelatnika i kao treće, idemo sada u tvornicu, imamo nastavak razgovora zajedno s Nadzornim odborom, s upravom društva, da se iznađu neka rješenja, da se ne otvara stečaj. Na sastanku s Čovićem je bilo nas šest predstavnika sindikata. Mi smo više puta tokom prethodnih godina primili lažna obećanja, vidjećemo da li će se ova sad obećanja ispuniti, rekao je.
Pero Bebek tvrdi da je stečaj postao manje izgledna opcija, no kako se čini ni on sam nije siguran šta je tačno dogovoreno.

Aluminij

– Idemo u pregovore, smatra se u nekom dužem periodu da će svi radnici vratiti na posao. Opcija stečaja koja je spominjana sada više nije aktuelna. Ima nekog napretka verbalnog, kako će to u praksi ići vidjećemo.
Također, radnici Aluminija su od Čovića dobili određena obećanja, koja su javno pročitana ispred centrale HDZ-a.
– Pitali su nas želimo li nastaviti raditi, rekli smo da želimo. Ne može se raditi bez plana i programa. Svi doprinosi za 20 mjeseci će biti plaćeni. Da bi počeli raditi – stečaj nije opcija. Ako odemo u stečaj – gotovi smo. Iznijeli smo neke stvari njemu, on je rekao da nisu točne. Sjest ćemo za stol i uoči. Tu ćemo otvoriti karte, kakve su cijene, šta plaćamo, koliko plaćamo, šta možemo zaokružiti, poručili su.

Aluminij


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh