BiH

Mogherini i Hahn: “Prije 24 godine desio se jedan od najmračnijih trenutaka čovječanstva”

Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku, i Johannes Hahn, komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, potpisali su zajedničku izjavu povodom obilježavanja genocida u Srebrenici.

Federica Mogherini i Johannes Hahn - Vijesti.ba

Danas obilježavamo genocid u Srebrenici. To je bilo prije dvadeset četiri godine; ipak, ova tragedija nas još uvijek progoni. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima. Naša je zajednička dužnost da se uvijek sjećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj evropskoj historiji“, stoji u zajedničkom saopštenju Mogherini i Hahn.

Dok se sjećamo, imamo odgovornost učvrstiti mir i osigurati stabilnu budućnost za sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini i široj regiji. Moramo okončati nekažnjavanje i prevladati naslijeđe prošlosti.

Nema mjesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili glorifikaciji ratnih zločinaca. Pokušaji ponovnog pisanja historije u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugdje su neprihvatljivi.

Dok je Bosna i Hercegovina izrazila želju da postane članica Evropske unije, prioritet je da svi politički lideri u zemlji aktivno rade na promicanju dijaloga i poštovanja.

Evropska unija ostaje predana pružanju podrške Bosni i Hercegovini u uspostavi društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo – stoji u izjavi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh