BiH

Kako je na granici sa Srbijom otkriven opasni metal u omiljenoj grickalici građana BiH

Fitosanitarna inspekcija bh. entiteta RS-a u okviru redovne kontrole pošiljki hrane biljnog porijekla pri uvozu zabranila je uvoz tri tone sirovog suncokreta u ljusci porijeklom iz Srbije zbog utvrđenog povećanog prisustva kadmijuma.

Grickalice - Ilustracija/Srbijadanas.com

Nivo ovog toksičnog metala bio je pet puta veći od propisanih vrijednosti.

Inspektori u RS nisu željeli da otkriju koji je srpski izvoznik plasirao taj suncokret u RS, niti kako je kontaminirani kontingent došao do granice.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala, piše “Srbija danas“.

“Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane Instituta za vode “Bijeljina” u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo kadmijuma, teškog metala, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani” pojašnjavaju u Inspektoratu RS.

Dalje kažu da je na zahtjev uvoznika izvršena superanaliza kontrolnog uzorka u “SP Laboratoriji” u Bečeju, kojom su potvrđeni rezultati prve analize.

I u ovoj laboratoriji utvrđeno je prisustvo kadmijuma u vrijednosti od 0,581 miligram po kilogramu, čija je sumarna vrijednost iznad Pravilnikom propisane vrijednost od 0,1 miligram po kilogramu.

“Inspektor je rješenjem zabranio uvoz sporne pošiljke i naložio vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora”, poručeno je iz Inspektorata RS.

U Fitosanitarnoj inspekciji Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije ističu da ih fitosanitarne službe RS-a nisu zvanično obavijestile o nalazu povećanog prisustva kadmijuma u pošiljci sirovog suncokreta.

“Uvidom u naš aplikacioni sistem i provjerom na graničnim prelazima, nismo konstatovali vraćanje pošiljke sirovog suncokreta u količini od 3.000 kilograma, koja je navodno porijeklom iz Republike Srbije”, kažu u Fitosanitarnoj inspekciji Srbije.

Kadmijum je element velike toksičnosti i to nekoliko puta veće od arsena. Ima kancerogeno dejstvo, oštećuje bubrege, izaziva anemiju i bolesti kostiju. Studije su pokazale da pretjerana izloženost kadmijumu može povećati rizik od nastanka raka u dojkama, plućima, bešici i endometrijumu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh