BiH

ODUZIMANJE PASOŠA ZBOG NEPLAĆANJA ALIMENTACIJE: Osobama koje ne izmiruju obaveze prema svojoj djeci neće izdavati putne isprave, ostaće i bez važeće

Predlog izmena Zakona o putnim ispravama BiH, kojim se predviđa da osobe koje nisu platile alimentaciju ne mogu da dobiju pasoš BiH, kao i da se takvim osobama već izdati pasoš može oduzeti, upućen je u parlamentarnu proceduru.

Pasos BiH - Twitter

Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahteva za izdavanje putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnosilac zahteva izbeći izvršenje dospele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i đece i to isključivo “na zahtev nadležnog suda”.

Predloženim dopunama zakona, koje su juče upućene u parlamentarnu proceduru, značajno se pooštrava tretman osoba koje izbegavaju obaveze prema svojoj deci.

Osobama koje nisu plaćale alimentaciju neće se izdavati putna isprava, a u biće im oduziman već izdati pasoš.

Svi organi nadležni za pitanje alimentacija će prema predloženim dopunama biti obavezni da podatake o neizmirenju alimentacije dostavljaju organima nadležnim za izdavanje putnih isprava, a ti organi će biti obavezni da vode posebne evidencije i eletronskim putem ih unose u centralnu evidenciju putnih isprava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh