BiH

Bihaćki vijećnik upozorio: U Biri gdje su migranti se nalazi “atomska bomba”

Vijećnik Grada Bihaća Sej Ramić podnio je inicijativu da se od Tužilaštva USK zatraži pokretanje postupka protiv IOM-a i Ureda za strance zbog trgovine ljudima. Također, zatražio je od inspekcije da hitno zatvori prihvatni centar za migrante Bira zbog opasne materije koja može, kako tvrdi, može eksplodirati.

No image - Haber.ba

U obrazloženju za prvu inicijativu naveo je kako migranti koji iskažu namjeru da traže azil imaju 14 dana da predaju zahtjev za azil ili u protivnom budu deportovanu u zemlju iz koje dolaze. Dok čekaju odluku za azil, naglašava Ramić, trebaju biti smješteni u Delijašu kod Sarajeva, prenosi “Klix“.

“Šta rade u Bihaću? IOM im daje nevažeće iskaznice koje svako može isprintati kod kuće, a direktna trgovina ljudima je uzrok toga. Frapantan podatak je da Ured za strance ne zna gdje je 6.000 migranta”, rekao je Ramić.

Kada je u pitanju inicijativa kojom traži da inspekcija naloži hitno zatvaranje Bire, naveo je kako se unutar hale u bazenu nalazi ciktopentan materijal koja svakog trena može eksplodirati.

“Ta materija ne smije biti u stanju mirovanja, a sada miruje i to znaju svi i inspekcija, IOM i svi nivoi vlasti. IOM se žali na Vučijak, a u Biri drži atomsku bombu. Ugroženi su životi i migranta i domaćeg stanovništva”, kazao je Ramić.

Ranije je u Tužilaštvu USK formiran predmet u okviru kojeg se istražuje da li je izdavanje dozvola za rad migracionih centara u Bihaću bilo zakonito.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh