BiH

Wigemark: Neformiranje vlasti pogađa građane i usporava evropski put BiH

Neformiranje vlasti, nakon općih izbora u BiH, pogađa građane te usporava i evropski put BiH, izjavio je u ponedjeljak u Travniku šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) učestvujući na debati o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

No image - Haber.ba

Vigemark je kazao da je bitno ne zaustavljati neophodne aktivnosti i procese dok se očekuje formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou, prenosi “Fena”.

– Najvažnije je da nema zaustavljanja i da se proces nastavlja. Dakle, slično kao kod vožnje bicikla, jer morate okretati pedale. Nisu toliko bitni ni kandidacijski status za članstvo u EU ni otvaranje pregovora, koliko ta transformacija društva koja dolazi s procesom evropskih integracija, a koja donosi napredak u borbi protiv korupcije i poboljšanje infrastrukture, obrazovanja, pravosuđa – kazao je novinarima.

Odgovarajući na pitanje građana, među kojima je i ono može li međunarodna zajednica preuzeti inicijativu kako bi bio ubrzan evropski put BiH, Vigemark je kazao da potpora integracijama nije upitna, ali da do nužnih promjena mora doći u BiH.

– Ne možete postati dio EU ako neko, umjesto vas, donosi odluke. One moraju biti donesene u ovoj zemlji, demokratskim procesom, uz uvažavanje svih procedura i zakona – naglasio je Vigemark.

Na debati je, između ostalog, rečeno da je proces pristupanja Uniji spor i kompliciran, ali i da je EU budućnost zemalja regiona.

– Austrija je postala članica EU 1995. godine i nikad nismo požalili. Vrlo je bitno da to postanu i zemlje regiona, jer to neće koristiti samo vama, nego će i za EU značiti mir i stabilnost – kazala je ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartman (Hartmann).

Na debati je bilo riječi i o iskustvima Hrvatske i Crne Gore u procesu evropskih integracija.

Javna debata o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU održana je u okviru projekta “Preuzmi inicijativu”, koji je pokrenuo Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh