BiH

Arapi u Hercegovini tražili da se u kafiću ugasi muzika da klanjaju, gazda u šoku: “Ovo smatram neprijateljskim činom”

Nakon što smo dobili dojavu o incidentu koji se dogodio u Širokom Brijegu, policija je izišla na teren, gdje je zatekla pet državljana Ujedinjenih Arapskih Emirata i trojicu državljana Omana, izjavio je glasnogovornik MUP-a ŽZH Draženko Bošnjak.

Namaz - Ilustracija/Depo.ba

Nije nikakva tajna da u BiH dolazi sve više turista iz arapskih zemalja, a sve ih se više viđa i u Hercegovini.

Skloni su obavljati vjerničke molitve svuda gdje im se poklopi vrijeme i vjerski propisi, pa ih možemo sresti pokraj ceste ili u parku kako klanjaju namaz. Međutim, ono što su prije dva dana učinili u Širokom Brijegu doista je drsko, pa radilo se i o vjeri, navodi “Slobodna Dalmacija“.

Naime, skupina Arapa, njih osam, došla je u jedan širokobriješki kafić u Klancu, gdje su zatekli nekoliko djevojaka koje su pile kafu, te su osoblju rekli da ugase muziku jer oni moraju klanjati.

Osoblje im nije ispunilo tu želju, nego su ih zamolili da molitvu obave negdje vani i na drugome mjestu. Međutim, skupina Arapa oglušila se na njihov savjet te su počeli klanjati usred kafića, a neki su otišli u WC kako bi se umivali i polijevali vodom, gdje su napravili pravi potop – rekao je vlasnik kafića novinaru “ABCportala”.

Nisam ih uspijevao izbaciti, jer dok jednog izbacim, drugi bi legao na pod… Nemam problema ni s jednom vjerom i poštujem svakoga, ali ovo smatram drskim neprijateljskim činom. Arapi moraju shvatiti da ne mogu klanjati gdje hoće, neka tempiraju svoje vrijeme i molitvu negdje gdje je to prihvatljivo i sve će biti u redu – dovršio je vlasnik kafića svoj razgovor s novinarom “ABCportala”.

Pozvana je i policija, koja ih je, po riječima očevidaca, legitimirala i privela u policijsku stanicu na razgovor.

Nakon što smo dobili dojavu o incidentu koji se dogodio u Širokom Brijegu, policija je izišla na teren, gdje je zatekla pet državljana Ujedinjenih Arapskih Emirata i trojicu državljana Omana.

Nakon razgovora i legitimiranja navedeni strani državljani dovedeni su na informativni razgovor u PU Široki Brijeg, gdje su nakon dubljih provjera identiteta pušteni – izjavio je glasnogovornik MUP-a ŽZH Draženko Bošnjak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh