BiH

Za 100.000 boraca bit će znatno uvećane penzije

Izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) oko 100.000 boraca za četiri godine provedene u ratu imat će osam bodova, čime će njihove penzije, u odnosu na sadašnje odredbe zakona, biti znatno više!

No image - Haber.ba

Sporne odredbe

Nadležni su zbog velikog nezadovoljstva pripadnika Armije RBiH, koji su se pobunili zbog toga što im je „vojni staž“ bio oskrnavljen, predvidjeli povećanje s pola na jedan bod za ratni staž. A kako se svaka godina učešća u ratu dvostruko boduje, onaj ko je bio u ratu četiri godine, imat će osam bodova.

Kako je za „Avaz“ potvrdio direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić, izmjene Zakona su pripremljene i upućene na Vladu FBiH.

– Najvažnije je da izmjene Zakona obuhvataju član koji se odnosi na ratni staž. Bit će uklonjena nepravda prema borcima. S obzirom na to da se borcima računa dupli staž, oni će za godinu imati dva boda pri penzionisanju. Dosta je onih kojima će to bodovanje povećati prosjek za penziju – kazao je za „Avaz“ Krnjić.

Odlučuje parlament

Sada je pitanje kada će se ovaj prijedlog izmjena i dopuna Zakona naći pred parlamentarcima, odnosno kako će proći kod njih.

Penzije i posao

Krnjić dodaje i da je zatražena izmjena člana 116. kojim je određeno da svi koji su otišli u penziju sa 65 godina života ili 40 godina staža ne mogu više raditi i primati penziju.

Zbog te odredbe oni koji su prije novog zakona imali i penziju i bili u radnom odnosu morali su birati hoće li je zamrznuti ili će prestati raditi. Onima koji nisu zamrznuli penzije, a nastavili raditi, a takvih je 500, obustavljena je isplata penzija.

– Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović pokrenuo je zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog člana, jer smatra da nije u redu da penzioneri gube pravo na penziju ako se nakon penzionisanja zaposle. Sada čekamo šta će reći Ustavni sud FBiH – rekao je Krnjić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh