BiH

Marina Pendeš: “Nema zakonskih osnova za slanje OS BiH na granicu”

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš izjavila je da nema zakonskog osnova za slanje pripadnika Oružanih snaga BiH na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom zbog migrantske krize.

Marina Pendeš - Avaz.ba

Pripadnici Oružanih snaga BiH mogu se samo privremeno angažovati, i to u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH u slučajevima prirodnih katastrofa ili nesreća“, rekla je Pendeš danas novinarima u Banjaluci.

Ona je pojasnila da je to angažovanje moguće tako da se na pojedinim lokacijama upotrijebe inženjerijske jedinice radi zaprečavanja lokaliteta, ali ne i da tu ostanu.

Komentarišući nabavku motornih vozila za potrebe Oružanih snaga BiH, Pendeš je rekla da je riječ o višegodišnjem projektu i kapitalnim ulaganjima koja su odobrena i definisana odlukom Predsjedništva BiH.

Pripremili smo gotovo svu proceduru, ali još radimo na bazi odluke o privremenom finansiranju i čekaćemo da se usvoji budžet“, istakla je Pendeš.

Predsjedavajući Savjet ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić rekao je u utorak, 2. jula, da je Savjet ministara zadužio ministricu odbrane Marinu Pendeš da hitno pripremi i Predsjedništvu BiH uputi odluku o angažovanju inženjerijskih jedinica Oružanih snaga na lokacije koje migranti koriste za nelegalni ulazak u BiH, piše “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh