BiH

Valentin Inzko u posjeti Japanu: “Zahvalio najvećem donatoru BiH i izrazio zabrinutost”

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) posjetio je Tokio, gdje se susreo s visokim zvaničnicima ministarstva vanjskih poslova Japana, uključujući i parlamentarnog zamjenika ministra za vanjske poslove, Kenjija Jamadu (Yamada), specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, ambasadora Juna Saitoa, te direktora Odjela za srednju i jugoistočnu Evropu Kotaroa Otsukija.

Valentin Inzko - Avaz.ba

Visoki predstavnik je, također, održao predavanje na Univerzitetu “Sophia” u Tokiju, prenosi “Fena”.

Na sastancima, čiji je glavni fokus bio trenutna politička situacija u BiH, Incko i njegovi sagovornici naglasili su važnost što skorijeg formiranja vlasti nakon općih izbora održanih u oktobru 2018., te izrazili zabrinutost o nizu pitanja koja traže rješavanje, kao što su vladavina prava, dobra uprava i emigracija.

Incko je istaknuo ulogu Japana kao jednog od najvećih donatora koje je BiH imala u svojoj poslijeratnoj obnovi. Zahvalio je vladi Japana na velikodušnoj pomoći te snažnoj predanosti radu Ureda visokog predstavnika i naporima međunarodne zajednice da pomogne Bosni i Hercegovini da postane stabilna, u potpunosti demokratska i prosperitetna zemlja – saopšteno je iz OHR-a.

Parlamentarni zamjenik ministra Jamada, ambasador Saito i direktor Otsuki još jednom su izrazili posvećenost i podršku Japana razvoju BiH, kao i Uredu visokog predstavnika, čija uloga ostaje ključna sve dok BiH ne postigne neupitnu stabilnost koja će joj omogućiti da međunarodnu superviziju ostavi iza sebe.

Na Univerzitetu “Sophia” visoki predstavnik je govorio o doprinosu koji je Japan dao Bosni i Hercegovini u njenoj poslijeratnoj obnovi te kako je to pomoglo građanima BiH na način koji ne bi bio moguć da je bila u pitanju samo finansijska pomoć.

Japan je bio u prilici da pruži efikasan doprinos obnovi i pomirenju u BiH, ne samo zato što je bio u stanju osigurati sredstva nego i zato što je imao pravi uvid zasnovan na vlastitom iskustvu poslijeratne obnove i pomirenja, i zasnovan na njegovim kulturološkim odlikama – rekao je Incko.

Visoki predstavnik također je naglasio važnost zajedničkog života u harmoniji.

Niko ne treba da se odrekne svog identiteta, ali ljudi trebaju živjeti zajedno; u suprotnom, bio bi to poraz čovječanstva – navodi se u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh