BiH

Investitori iz Dubaija stigli na pregovore u Vladu Federacije BiH

Predstavnici multinacionalne firme WAQT Trade LLC, sa sjedištem u Dubaiju, stigli su na pregovore u Vladu FBiH. Oni su poslali prije nekoliko dana na adresu Vlade FBiH pismo namjere u kojem je iskazan interes za kupovinu većinskog vlasništva nad mostarskim „Aluminijem“, kompanijom koja je zbog enormnih dugova pred gašenjem.

Ovim je potvrđeno pisanje ”Avaza” da ova firma dolazi na pregovore u Vladu FBiH i da je zainteresirana za kupovinu ”Aluminija”.

Ova firma, koja okuplja vrhunske stručnjake iz oblasti proizvodnje aluminija, do sada je uložila 14,6 milijardi dolara u više državnih i nacionalnih projekata u svijetu.

U pismu namjere istaknuto je da ova firma želi kupiti cjelokupan dio koji je u vlasništvu Vlade BiH (44 posto) i malih dioničara (44 posto), što je ukupno 88 posto vlasništva, čime bi imali većinu da odlučuju o svim daljnjim potezima,piše Avaz

Ova multimilijarderska firma, kako je istaknuto u pismu namjere, želi zadržati sve uposlenike i povećati dugoročnu proizvodnju na 300.000 metričkih tona sirovine, jer ima veliko iskustvo u proizvodnji aluminija.

– Veoma smo zainteresirani za kupovinu „Aluminija“ Mostar, jer smo prepoznali nekoliko konkurentnih prednosti. Naročito želimo istaći geografsku poziciju, nisku stopu poreza na dobit, kvalificiranu radnu snagu, kao i konkurentu cijenu rada, ali i nepostojeću obavezu uvoza sirovina i slobodni trgovinski sporazum s EU, što ovu firmu čini savršenom za naš portfelj – navedeno je, između ostalog, u pismu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh