BiH

Radnici Aluminija pred Vladom FBiH u Sarajevu

Oko 150 radnika mostarskog Aluminija, koji je pred gašenjem, danas su se okupili pred Vladom Federacije BiH, kako bi zatražili pomoć od Vlade Federacije BiH, koja danas zasjeda, ali na najavljenom dnevnom redu nema pitanje Aluminija.

No image - Haber.ba

Radnici Aluminija traže od Vlade Federacije BiH odluke koje bi produžile poslovanje ove fabrike, a koja električnu energiju ima obezbijeđenu do petka u ponoć, navode mediji.

U Vladi Federacije BiH za danas je, prema nepotvrđenim informacijama lista Dnevni avaz, najavljen sastanak čelnika Vlade i potencijalnih arapskih investitora koji su zainteresovani da kupe udio u Aluminiju, prenosi RSE.

Članovi Uprave Aluminija d.d. Mostar juče su na konferenciji za novinare potvrdili da ne vide rješenje koje bi moglo zaustaviti gašenje pogona ove kompanije u subotu.

Uprava Aluminija potvrdila da je subota ‘dan D’

Na pres konferenciji u Upravi kompanije direktor Aluminija Dražen Pandža je novinarima saopćio da, kako sada stvari stoje, nema nade za kompaniju i da će Aluminij sa prvom minutom ove subote morati ugasiti proizvodnju.

“Izgubili smo kompaniju za našu djecu, od subote će Aluminij najvjerojatnije prestati raditi. Sav uloženi trud nije urodio plodom”, rekao je Pandža na pres konferenciji, održanoj usred višesatnog zasjedanja Nadzornog odbora firme.

Ključni problem Aluminija je, još jednom je rečeno, cijena električne energije koja je toj kompaniji najvažnija sirovina, a koju Aluminij mora nabavljati po tržišnim cijenama, te firma već godinama samo proizvodi gubitke.

U proteklim godinama “Aluminij” je poslovao sa milionskim gubitkom, a ukupni dug kompanije iznosi gotovo 400 miliona konvertibilnih maraka (200 miliona eura).

Nekoliko sastanaka sa čelnicima Vlade Federacije BiH, koja je od 2013. godine vlasnik 44 posto udjela u kompaniji, koliko imaju i mali dioničari, dok Republika Hrvatska ima 12 posto, nije dalo rezultata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh