BiH

Aluminij pred gašenjem: Pandža apelovao na banke, spreman ponijeti odgovornost

Direktor mostarskog Aluminija Dražen Pandža na današnjoj konferenciji za medije podsjetio je na tešku situaciju u kojoj je nekadašnji gigant.

Kazao je da je zasad osigurano snabdijevanje električnom energijom za samo još dan. Uprava se ipak nada čudu. U suprotnom Aluminij će u subotu biti ugašen. Pandža kaže da je prema svim procjenama kompanija izgubljena za buduće naraštaje i da je najveća vjerovatnoća da će u subotu prestati sa radom.

– Moramo biti iskreno. Nakon petka mi ne vidimo kako dalje, kazao je Pandža.
Ostavio je mogućnost da se ipak desi čudo, kazavši da je Aluminij nakon kriza doveden pred zid i da trenutno ne postoji izlaz. Poručuje i da će lično preuzeti svu odgovornost.
– Nadam da će i ostali preuzeti suodgovornost, rekao je.

Tvrdi i da Aluminij plaća 52 miliona KM raznih doprinosa državi.

– Došli smo pred zid i dalje ne možemo. Nemamo sirovina, nemamo rezervnih dijelova, nemamo električne energije, kazao je Pandža.
U Aluminiju danas radi 900 uposlenika. Ukupna kreditna eksponiranost je 14,5 miliona KM. Pandža je apelovao na sve banke da prema uposlenicima budu što je više moguće fleksibilniji jer oni više neće moći plaćati rate kredita. Plate se neće moći isplaživati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh