BiH

Vučjak ostaje prihvatni centar za migrante

Operativni štab za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini, kojim je predsjedavao ministar sigurnosti Dragan Mektić, potvrdio je na današnjem sastanku da ostaje pri ranijoj odluci o formiranju prihvatnog centra u Vučjaku kod Bihaća.

No image - Haber.ba

Stav predstavnika Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini je da neće finansirati smještaj migranata na ovoj lokaciji, članovi Štaba su ocijenili neutemeljenim i argumentovanim, pa čak i da u svemu možda postoje skrivene namjere da se migranti što duže zadrže u Bosni i Hercegovini, prenosi “Bhrt“.

Posebno je kritikovan navod da je lokacija neprihvatljiva jer je blizu granice sa Hrvatskom.

Policijski komesar Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić istakao je da je izmještanjem migranata iz parkova i privatnog smještaja na Vučjak, situacija u gradu Bihaću mnogo bolja, posebno sa sigurnosnog aspekta.

Radi daljeg rastrećenja pritiska na ovaj kanton, bit će razmotrena i mogućnost smještaja migranata u centru “Duje” u Doboj Istoku.

Na sastanku su razmatrana i pitanja o kojima će bh. delegacija razgovarati na sastanku sa predstavnicima Evropske unije sredinom mjeseca u Briselu, a koja se odnose na aktuelnu migrantsku situaciju u Bosni i Hercegovini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh