BiH

Završena velika akcija čišćenja Sarajeva: Za sedam dana se “vratile” divlje deponije

Završena je dvomjesečna akcija čišćenja Sarajeva u okviru koje je prikupljeno 746,48 tona otpada. Međutim, saznajemo kako su pojedine divlje deponije već sedam dana nakon čišćenja ponovo zatrpane smećem.

No image - Haber.ba

Iz sarajevskog preduzeća Rad govore nam kako su tokom čišćenja uklonjene 132 deponije, a tom prilikom je prikupljeno 344,20 tona otpada, prenosi “Klix“.

Kada je riječ o ručnom čišćenju, radnici su očistili površinu od 2.690.831 metara kvadratnih. Čistilice su očistile dužinu od 1.888.382 metara dužine, dok su cisterne oprale površinu od 3.802.227 kvadratnih metara površine.

Količina otpada koja je prikupljena na ručnom i mašinskom čišćenju je 402,28 tona otpada.

U periodu od 20. aprila do 20. juna ove godine, najviše otpada prikupljeno je na području općine Novi Grad.

Mirza Ramić, glasnogovornik preduzeća Rad, kaže nam kako su se upravo u Novom Gradu kroz sedam dana nakon čišćenja ponovo pojavile divlje deponije.

“Ono što je pohvalno jeste da imamo probuđenu svijest građana koji nastoje da sve anomalije koje primijete na terenu jave ili putem naše Facebook stranice ili putem našeg EKO telefona na 033/660 -000 kako bi se te stvari sanirale. Mi činimo sve što je u našoj mogućnosti da održimo nivo javne higijene na onom nivou koji bi trebao biti. Nažalost, i dalje imamo pojedince koji u korpe za sitniji otpad odlažu smeće iz svojih stanova jer im je to daleko odnijeti u kontejner. U suštini, neke stvari prebacuju se preduzeću Rad, ali ta odgovornost isključivo je na neodgovornim pojedincima”, govori nam Ramić.

On dodaje kako bi jedno od ekspresnih i efikasnih rješenja bilo uvođenje određenog videonadzora na divljim deponijama.

“Moguće je da se eksperimentalno postavi videonadzor na barem deset divljih deponija ili da se razmišlja u tom smjeru kako bismo eventualno smanjili broj vozila na terenu te imali adekvatne informacije u trenutku kada se nešto dešava”, ističe Ramić.

Akcijom velikog proljetnog čišćenja rukovodilo je Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo. Za dva mjeseca angažovano je 600 ljudi s biroa koji su radili i primali plaću u iznosu od 800 KM.

Ovo je bila do sada najobuhvatnija akcija čišćenja glavnog grada BiH za koju je osigurano milion i 59 hiljada KM.

I dok se svijest pojedinih neodgovornih pojedinaca o čistoći grada još ne mijenja, iz Rada ističu kako su zadovoljni stalnim dojavama savjesnih građana koje su korak više na putu ka čišćem Sarajevu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh