BiH

Sarajevom se širi nepodnošljiv smrad: Metan prijeti bh. prijestolnici – strahuje se od eksplozije, ali i epidemija

Nepodnošljiv smrad se širi Sarajevom, a uzrok je ponovo Gradska deponija u Smiljevićima, na kojoj ne radi kolektor zbog nepropisnog odlaganja animalnog otpada.

Metan sa deponije prijeti Sarajevu? - Nezavisne.com

Građani, a i neki poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo, kažu da je vrijeme za uzbunu, te tvrde da zbog prisustva metana na deponiji i zbog nepravilnog odlaganja otpada postoji mogućnost eksplozije, čime su pored zdravlja ugroženi i životi više hiljada građana koji žive u neposrednoj blizini deponije, pišu “Nezavisne“.

U razgovoru ogorčeni i uplašeni građani su za “Nezavisne” kazali da strahuju i od moguće eksplozije, ali i od bolesti, odnosno epidemija koje bi se mogle pojaviti.

Naša djeca su bolesna, većina ima problem s plućima, i niko mi ne može reći da razlog nije nepodnošljiv smrad, zagađeni vazduh koji godinama udišemo, a posebno je problematično tokom ljetnih mjeseci“, kaže Enisa Hodžić, Sarajka koja živi u naselju koje je u blizini Gradske deponije.

Takođe tvrde građani da vlasti već godinama obećavaju, a ništa ne rješavaju, te da se nakon prvih dana “pravog” ljeta smrad deponije počeo osjećati u većini naselja u općini Novi grad, koja je najmnogoljudnija općina u BiH i broji više od 150.000 stanovnika, ali i u dijelu općine Ilidža. Naselja koja se nalaze u blizini Gradske deponije broje više od 20.000 stanovnika.

Zvonko Marić, predsjedavajući Komisije za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okoliša Skupštine KS, ističe kako je tražio posebnu sjednicu Skupštine na ovu temu, te da je krajnje vrijeme za uzbunu, jer postoji mogućnost i da se dogodi eksplozija s obzirom na to da se smeće zatrpava zemljom i da može doći do povećanog prisustva metana.

Međutim, dodaje kako Gradska deponija nije napravljena u gradu, nego da je jedan mali grad nikao oko nje, da su svi objekti bez građevinske i urbanističke saglasnosti i da se i dalje nastavlja sa gradnjom“, kaže Marić.

Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica SDP-a u Skupštini KS, ističe da je kantonalna Vlada prošle sedmice održala sastanak na ovu temu, te da je poseban naglasak dat problemu dugogodišnjeg nedostatka regulative sa federalnog nivoa za posebne vrste otpada.

Stoga je jasno da svi problemi koje imamo na deponiji traže zajednički odgovor svih nivoa vlasti“, kazala je Srna-Bajramovićeva.

Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, negira mogućnost da bi moglo doći do eksplozije i tvrdi da su te izjave pretjerane, ali ne negira činjenicu da od kraja prošle godine u Kantonu Sarajevo smeće odlažu bez okolišne dozvole.

Naime, kako Filipović ističe, ova dozvola koju izdaje Agencija za vode “Slivovi rijeke Save” važi pet godina i omogućava da se jednom godišnje ispita prisustvo metana na odlagalištu, ali i da se odlaže smeće.

Znate šta bi se desilo da jedan dan s područja Kantona Sarajevo ne odvezemo smeće, cijeli kanton bi ubrzo postao velika deponija smeća, jer dnevno se s područja KS odveze 500 tona smeća“, kaže Filipović.

Dodaje da je ovo ministarstvo intenziviralo razgovore o tome kako riješiti problem deponije, te da postoji ideja da se spalionica za animalni otpad pravi u Prači, te da ništa protiv nemaju ni lokalne, a ni kantonalne vlasti u Bosanskopodrinjskom kantonu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh