BiH

Akcija deblokade – “Bitka za narod i za opstanak Mostara”

Koordinacija Temeljnih boračkih organizacija Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), proisteklih iz Armije Republike Bosne i Hercegovine, nizom manifestacija obilježila je u nedjelju 26 godina od akcije deblokade Mostara, te pogibiju četrdeset boraca u toj akciji, u kojoj je život dao i komandant Prve mostarske brigade, brigadni general Mithad Hujdur Hujka.

Godišnjica deblokade Mostara - PR/Haber.ba

Najprije je odavanje počasti poginulima upriličeno na mostarskim Šehitlucima, uz prisustvo članova porodica poginulih, njihovih saboraca, građana. Tom prilikom, više delegacija položilo je cvijeće i učenjem Fatihe i minutom šutnje prisjetilo se stradalih u toj akciji armijskih jedinica.

Potom je u ispred Stranjakove kuće, u sokaku nedaleko od Gradske biblioteke, u kojoj je planirano izvođenje akcije deblokade opkoljenog civilnog stanovništva, otkrivena spomen-ploča. To su učinili članovi porodica i potomci generalâ Arifa Pašalića i Midhata Hujdura Hujke.

Centralna svečanost održana je na ulazu u kompleks Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra “Midhat Hujdur Hujka”, pored spomen-turbeta poginulim borcima i njihovom komandantu, piše “StarMo“.

Prisutnima se obratio učesnik tih sudbonosnih borbi, jedan od ratnih komandanata, Suad Muharemović, podsjetio je na okolnosti koje su dovele do akcije jedinica Armije RBiH, navodeći “otvorenu agresiju” HVO-a i HV-a, brutalan odnos prema civilima, njihovo odvođenje u konc-logore, te podsjetivši kako se u potpunom okruženju našlo oko 50 hiljada ljudi – civila iz istočnog dijela grada, sugrađana protjeranih iz zapadnog, kao i prognanika iz svih krajeva Hercegovine.

“To je bila bitka za narod i za opstanak Mostara”, rekao je uz ostalo Muharemović, prisjetivši se i kako je sve manje bilo hrane i municije. “Front od 15 kilometara je bio oslobođen za nekih četiri-pet sati”, rekao je Muharemović, dodajući kako su Hrvatska vojska i HVO žešći otpor pružili jedino u rejonu Samostana časnih sestara u Bijelom Polju, te Sjevernom logoru.

“Na našu veliku žalost, u toj operaciji je poginuo i naš komandant, narodni heroj, zlatni ljiljan, Midhat Hujdur Hujka. Sama njegova pogibija i mjesto na kojem se nalazio u trenutku pogibije govori o hrabrosti, govori o organizaciji i vjeri i snazi Prve mostarske brigade”, rekao je takođe Muharemović, ističući kako je komandant brigade u akciji bio na čelu svoje jedinice.

Jedan od planera te operacije i aktuelni zamjenik pšredsjedavajućeg Skupštine HNK-a, Šerif Špago, u izjavi medijima podsjetio je da je vojnom pobjedom jedinica 4. korpusa Armije RBiH 30. juna 1993. godine Mostar spojen sa ostalim slobodnim teritorijama.

Godišnjica deblokade Mostara – PR/Haber.ba

“Ono što je najbitnije da je Mostar tada prodisao, deblokiran, spojen sa slobodnomn teritorijom i omogućilo se da preko planine Prenj, odnosno Glogova, imamo komunikaciju sa slobodnom teritorijom i vrhom države i sa Generalštabom Armije Republike BiH i moglo smo evakuiorati i najteže ranjenike. Zaplijenjene su velike količine materijalno-tehničkih sredstava, hrane, što je omogućilo da u narednim periodima naše linije prema HVO-u budu još stabilnije, da ih utvrdimo i da praktično nakon ovih borbi više nije bilo značajnijih pomjeranja linija na prostoru Grada Mostara i Hercegovine”, rekao je Špago.

Špago je rekao i da je akcija deblokade Mostara, osim što je bila dobro organizovana vojna operacija, bila i “politička poruka da Mostar ne može ostati u takozvanim paradržavama, da je Mostar dio Bosne i Hercegovine, da je Hercegovina dio BiH”.

Manifestacija je nastavljena Maršom Sjeverni logor – Bijelo Polje, te posjetom spomen-ploči Marića Mahala i odavanjem počasti na Šehidskom turbetu u Vrapčićima. Odavanje počasti poginulim borcima Armije RBiH na Šehidskom turbetu u Bijelom Polju najavljeno je za 20:30 sati, a u 21 sat na igralištu OŠ Bijelo Polje Potoci bit će održan prigodan program.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh