BiH

Donji Vakuf: Konjanici prodefilovali gradom

Veliki broj stanovnika Donjeg Vakufa dočekalo je i ispratilo na ulicama konjicu koja je krenula ka najvećem dovištu muslimana u Evropi – Ajvatovici.

No image - Haber.ba

Ulicama je prošlo oko 100 konjanika sa zastava. Građani Donjeg Vakufa su im zaželjeli dobrodošlicu i zahvalili im se što čuvaju tradiciju dugu više od 500 godina. Na čelu kolone su bili konjanici iz travničkog sela Karaula, gdje je sinoć organiziran poseban program povodom odlaska na Ajvatovicu, prenosi “Klix“.

konjanici- Donji Vakuf- Klix

Večeras će biti održan vjerski program i predavanja u haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka u Pruscu.

Centralni događaj bit će održan sutra kada će konjanici krenuti iz Prusca prema Ajvaz-dedinoj stijeni gdje će učiti dovu, a potom će biti održan svečani program.

Ovo najveće dovište muslimana u Evropi smješteno je u podnožju planine Šuljage i udaljeno je sedam kilometara od starog grada Prusca. Legenda kaže da je čuveni prusački alim i učenjak Ajvaz-dedo u šumi na planini Šuljagi pronašao izvor pitke vode, koja je bila prijeko potrebna mještanima.

U blizini izvora nalazila se stijena visoka trideset i duga 74 metra, koja se ispriječila njegovom naumu da postavi cijevi, kojima bi proveo vodu u šest kilometara udaljeni Prusac. Odlučio je klanjati četrdeset sabah-namaza i molitvom zatražiti od Allaha dž.š. da rastavi stijenu. Četrdeseto jutro je zaspao i usnio da su se sudarila dva ovna i da se od siline njihovog sudara stijena razdvojila. Kada se probudio, ugledao je raspuklu stijenu iz koje je potekla voda.

konjanici- Klix

U znak sjećanja na Ajvaz-dedu i njegovu molitvu, hiljade muslimana iz cijelog svijeta svake godine u junu posjećuju Ajvatovicu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh