BiH

Mostarski maturanti obilježili 60 godina mature: “Taj Mostar i ovaj danas ne mogu se porediti”

Mostar 1959. godina i ovaj danas nije isti grad, ali maturanti mostarske Gimnazije isti su oni ljudi koji su te davne godine zakoračili u ozbiljan život. Šest decenija kasnije, ispred prepoznatljivog zdanja svoje škole, okupilo se njih deset.

No image - Haber.ba

Azra Hadrović prisjeća se kako ih je na početku gimanzijskog školovanja bilo 70, a da ih je završtilo samo 20 što najbolje govori kakav je bio kriterij, piše “Klix“.

Svi se divno slagali, bili smo jedna raja. Danas nas očekujemo 12, a mnogi su odsutni iz opravdanih razloga. Neki su u inostranstvu, neki bolesni, a znam da bi se svi rado odazvali“, kazala je.

Azra živi u Mostaru, a neke svoje kolege i kolegice prvi put će vidjeti nakon 30 godina.

U ta vremena profesor vas nije smio zateći na ulici iza osam sati navečer. Sve se dešavalo na Korzu, od Hotel Neretve do štreke kuda je prolazio Ćiro“, prisjetila se.

Zdravko Đurasović rođeni je Mostarac, a posljednja dva i po desetljeća živi u Beogradu. Šest decenija od mature prisjetilo ga je na mladost i bezbrižna vremena.

Taj Mostar i ovaj danas ne mogu se porediti. Gledajući ukupna svjetska dešavanja mi smo sretna generacija. Ja kad sam završio Ekonomski fakultet mogao sam birati gdje ću dobiti stan, a o poslu da vam ne govorim“, kazao je.

Generacije iz 1959. godina puna je pozitivne energije, a već planiraju obilježavanje nove godišnjice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh