BiH

Parlament BiH: Nelegalni migranti iz Sarajeva legalno dolaze u Krajinu

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počeo je raspravu o migrantskoj krizi koja već izvjesno vrijeme pogađa našu zemlju.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je parlamentarcima da je u našoj zemlji do 25. juna 2019. godine registrovano 10.525 migranata. Kako kaže, samo 196 migranata podnijelo je zahtjev za azil, ali se nisu pojavili u postupku.

“Po osnovu readmisije mi smo prihvatili 342 osobe, a Srbiji predali 324 strana državljanina“, rekao je Mektić.

Tokom prošle godine u našoj zemlji registrovano je 23 hiljade ilegalnih migranata, a trenutni operativni podaci govore kako se broj migranata u BiH neće povećati u odnosu na 2018. godinu.

“Ti migranti dolaze iz pravca Evropske unije, odnosno iz Bugarske i Grčke preko Srbije, a drugom rutom preko Albanije i Crne Gore. Tokom prošle godine spriječeno je 15 hiljada migranata da uđu u BiH“, kazao je Mektić.

Istakao je da je jedini cilj migranata da izađu iz Bosne i Hercegovine i uđu u Evropsku uniji preko Hrvatske i Slovenije. Mektić je ukazao na nedostatak resursa u Graničnoj policiji BiH dodajući da se pitanjem sprječavanja ulaska migranata bavi samo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Zastupnik SDA iz Unsko-sanskog kantona (USK) Šemsudin Dedić kazao je da se već dvije godine ne rješava problem te da je svakim danom sve teže građanima USK, a koji nose nateži teret migrantske krize. On je istakao da je ovo i sigurnosni i humanitarni, ali i politički problem.

“Politički je problem jer Vlada RS-a radi sve kako bi građani što prije bili prebačeni na područje FBiH, odnosno USK“, rekao je Dedić.

Drugi zastupnik iz USK Jasmin Emrić (A-SDA) predložio je usvajanje sedam zaključaka koji se odnose na migrantsku krizu dok je jedan zaključak predložio i Dedić.

“Onaj ko u zadnja dva mjeseca nije bio u USK on ne može imati osjećaj migrantske krize koja je toliko vidljiva. Vijeće ministara BiH očigledno ne razumije ovaj problem i njihova informacija je štura“, rekao je Emrić.

On je pozvao Vijeće ministara BiH da do petka dođe u USK i tu održi sjednicu državne vlade o migrantskoj krizi. Kako kaže, opravdanja nisu da nema novca za migrantsku krizu jer migrantska kriza nije od jučer.

“Mi moramo napraviti sistem koji će kontrolisati kretanje migranata. Hiljade nelegalnih migranata iz Sarajeva legalno dolazi u USK. Ako želimo pomoći USK onda moramo hitno djelovati još danas i prekinuti ovu rutu (Sarajevo-Bihać)“, rekao je Emrić.

Kao materijal za ovu tačku dnevnog reda data je Informacija Vijeća ministara BiH u kojoj je navedeno da je u periodu od 1. januara 2018. godine do 31. decembra 2018. godine Službi za poslove sa strancima BiH prijavljena su ukupno 23.902 ilegalna migranta. Namjeru za podnošenje azila u BiH tokom 2018. godine iskazalo je 22.499 osoba, dok je 1.567 osoba podnijelo zahtjev za azil.

U periodu od 1. januara 2019. godine do 5. juna 2019. godine Službi za poslove sa strancima BiH prijavljeno je 9.081 ilegalni migrant. Namjeru za podnošenje zahtjeva ta azil u BiH u istom periodu iskazalo je 8.466 osoba, dok je 196 osoba podnijelo zahtjev za azil.

“Najveći broj migranata prijavljenih Službi za poslove sa strancima BiH su i dalje državljani Pakistana koji čine 36,3 posto svih prijavljenih migranata u navedenom periodu 2019. godine. Slijede državljani Bangladeša (9,2 posto), Iraka (8,8 posto), Sirije (8,7 posto) i Afganistana (7,5 posto). Među ostalim, koji čine 29,5 posto od ukupnog broja prijavljenih migranata, najzastupljeniji su državljani Alžira, Irana, Maroka, Indije i Palestine”, piše u Informaciji Ministarstva sigurnosti BiH.

Informacija Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) ukazuje na trend povećanja broja izvršenih krivičnih dijela. Naime, dok je u prva tri mjeseca 2019. godine na području USK registrovano 79 krivičnih djela, samo u aprilu ove godine je izvršeno 31 krivično djelo koje su počinili migranti, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh