BiH

Temperature se penju do 40 stepeni: Stiže paklena sedmica i veliki toplinski udar

Pakleni toplotni val od danas će zahvatiti većinu kontinenta, najavljuju evropski meteorolozi, a kod nas se, iako je ljeto, kalendarski, tek počelo, već dvije sedmice bilježe natprosječne temperature.

Vrućine - Radiom.ba

U narednoj sedmici, prema prognozama, očekuju nas temperature do 40 stepeni, koje su rijetko zabilježene u junu.

Toplotni val stići će sa sjevera Afrike i Španije i donijeti znatno više temperature od Velike Britanije do Belgije i Grčke. Vrhunac se očekuje u srijedu i četvrtak.

Šte se tiče Balkana, meteorolozi najavljuju da će tropske vrućine stići u četvrtak, kad će se živa popeti do 35 stepeni.

Jučer je najtoplije bilo u Mostaru, gdje su u 14 sati izmjerena 33 stepena. U Neumu i Sarajevu bilo je 31, dok je stepen niže bilo u Tuzli, Zenici i Sanskom Mostu. Kako vjetra skoro da nije bilo, osjetila se velika sparina u popodnevnim satima.

U glavnom gradu BiH jučer je bilo sparno, a mnogi građani osvježenje su pronašli na šetalištima koja su okružena drvećem i hladom. Stotine Sarajlija rashladile su se na Vilsonovom šetalištu, gdje je izmjereno ugodnih 28 stepeni.

Građani Zenice osvježenje su pronašli na lokalnim bazenima, Mostarci u Neretvi, dok su se Tuzlaci hladili na “Panonskom jezeru”.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao je preporuke za zaštitu zdravlja s obzirom na to da velike vrućine i visok indeks UV zračenja mogu biti opasni ne samo za hronične bolesnike i djecu nego i za zdrave osobe.

Ako se baš mora na sunce, iz Zavoda za javno zdravstvo preporučuju da treba zaštititi kožu i oči, piti dosta tečnosti, nositi prozračnu odjeću, konzumirati lakšu hranu.

Doktori upozoravaju da kod prvih sumnji na sunčanicu treba potražiti stručnu pomoć, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh