BiH

Orhan Pamuk: “Vi ste najmoderniji muslimani, na neki način najviše ‘zapadni’, sretan sam kada vidim sve ovo”

U Dnevniku D Federalne televizije sinoć je ekskluzivni gost bio turski i svjetski književnik, nobelovac Orhan Pamuk.

Orhan Pamuk - Screenshot/Federalna.ba

Jedan od najvećih književnika današnjice u Sarajevu boravi na poziv Izdavačke kuće Buybook, a ovo je njegov ponovni dolazak u glavni grad Bosne i Hercegovine nakon što ga je posjetio u prvim poslijeratnim godinama.

Na početku razgovora prisjetio se tadašnjeg dolaska i uporedio današnje Sarajevo sa gradom kojeg se sjećao neposredno nakon rata.

Govoreći o multukularnosti u jednoj državi, u koju i sam vjeruje, Orhan Pamuk je istakao da današnja društva trebaju da sadrže građane različite nacionalnosti, različite etičke pripadnosti, različite jezike…

“Jer, meni to zvuči kao krasna muzika i sretan sam zbog toga što je Saraj-Bosna preživjela i što u njoj postoje moderni muslimani. Bosanska kultura je važna jer ste vi muslimani koji su najmoderniji, na neki način najviše “zapadni muslimani”, i sretan sam što sam ovdje i što mogu vidjeti šta se dešava… Ove stvari meni su jako važne, čitav život pišem o borbi između sekularizma i nacionalizma, o slobodi, slobodi govora, poštivanju manjina, o multikulturalizmu… Nekako sam opsjednut tim problemima i kada dođem ovdje, imam osjećaj da poznakem ovo mjesto”, rekao je Pamuk za “Federalnu“.

Kompletan razgovor čuvenog književnika za “Dnevnik D” pogledajte u priloženom videu:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh