BiH

Savjeti koji mogu spasiti život: Narednih dana grmljavinsko nevrijeme u BiH

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme praćeno pljuskovima i grmljavinom karakterisat će naredne dane u BiH.

Grom - Ilustracija/Blogspot.com

Stručnjaci savjetuju da tokom velikog grmljavinskog nevremena trebate da obratite pažnju na slijedeće:

Kuća, automobil, voz i avion djeluju kao Faradajev kavez i pružaju prilično sigurnu zaštitu. Ipak, u kući, ako nije zaštićena gromobranom, treba računati na opasnost prolaska napona kroz vodovodne cijevi, električne instalacije, sistem centralnog grijanja i komunikacijske kablove, piše “Kreni zdravo“.

Kod grmljavinskog nevremena ne treba dodirivati takve instalacije, preporučuje se izvući električne uređaje iz utičnica, odspojiti radijske i televizijske antene, računar takođe isključiti iz mreže.
Za vrijeme oluje treba izbjegavati tuširanje, kupanje u kadi i telefoniranje uređajima s fiksnim priključkom,

Svakako najveća opasnost vreba kod boravka na otvorenom, naročito ako je to na rubovima šuma, u vodi ili moru ili u kampovima.

Ovo su savjeti:

  • Siđi s bicikla, izađi iz vode/mora i potraži zaštitu u čvrstom objektu. Ako te grmljavinsko nevrijeme uhvati u čamcu, što prije potraži kopno, izađi iz čamca i udalji se oko 30 metara od obale.
  • Ako si na otvorenom, nemoj stajati, ali ni ne leći na pod. Ne koristi kišobran. Najbolji položaj je čučanj, uvučene glave, ruke pritisnuti na prsa, stopala zatvoriti, ne dodirivati koljenima tlo. Ako su se djeca kretala u grupi, svako treba zasebno čučnuti i ne dodirivati drugu osobu ili životinju.
  • Nemojte stajati ispod osamljenog stabla. U šumi je najsigurnija pozicija između dva stabla. Optimalan je razmak od deset metara do najbližeg stabla. Sigurnost pruža i položaj ispod dalekovoda, najbolje u sredini između dva stupa.
  • Na brežuljcima, pokraj živice, uz rub šume, kraj rijeka, jezera, i vodenih tokova se nemoj zadržavati!
  • Za vrijeme oluje ne dodiruj metalne predmete. U protivnom, moguće je doživjeti udar zbog elektromagnetske indukcije, čak i kad munja udari i nekoliko stotina metara dalje. Izbjegavaj metalne i električne ograde, mokre konopce za penjanje, željezne stepenice.
  • Boravak u šatoru je za vrijeme oluje jednako opasan kao i boravak na otvorenom. Kamper i karavan s metalnom konstrukcijom su Faradejev kavez i stoga sigurni. U zatvorenom automobilu s metalnom karoserijom si siguran. Međutim, ne bi trebalo parkirati ispod mostova.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh