BiH

Deponija ujedinila Mostarce

Mostarska deponija ujedinila je Mostarce sa obje strane Neretve. Stotine građana blokirali su gradsku deponiju, tražeći od lokalnih vlasti da odlagalište smeća izmjeste van naseljenog mjesta.

„Ovo je problem svih Mostaraca, i svi smo složni da ga treba riješiti“, kaže za Novinsku agenciju Patria građanski aktivist Omer Hujdur.

Premda je grad tokom rata razrušen, a nakon rata politika čini sve kako ne bi došlo do pomirenje među Mostarcima, problem odlaganja otpada pokazao je da građani bez obzira na religijsko ili političko opredjeljenje dijele iste probleme i da ih mogu riješiti samo ako zajedno ulažu napore.

Ovo je problem svih građana Mostara, kaže Hujdur, napominjući kako ga se može riješiti samo zajedničkim snagama.

Aktivisti od 10. juna drže blokirano gradsko odlagalište, zahtijevajući da se istraži sve što je proteklih godina deponirano na to mjesto. Situacija je eskalirala u maju kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s pročistača otpadnih voda. Eksperti upozoravaju na ekološku katastrofu, kao i veliku opasnost za stanovnike okolnih naselja. Deponija se nalazi u blizini Neretve, pa opadne vode sa deponije ozbiljno prijete da ugroze i tu rijeku kao i lokalna izvorišta pitke vode.

Prema domaćim i svjetskim standardima kilometrima oko deponije ne može biti naseljeno mjesto, dok u neposrednoj blizini mostarske deponije živi oko deset hiljada stanovnika.

Tokom sedmice sa gradskim vlastima Mostara je usuglašeno da će deponija biti zatvorena, i da će se tražiti nova lokacija, izvan naseljenog mjesta.

Omer Hujdur-Patria

Mostarska deponija regionalno je odlagalište otpada za Mostar, Grude, Neum, Široki Brijeg, Čapljinu i druga mjesta. Napravljena je 60-ih godina prošlog stoljeća, no početkom devedesetih je zatvorena, također pod pritiskom građana. Nakon rata deponija ponovo počinje sa radom. Lokalne vlasti Mostara predvođene gradonačelnikom Ljubom Bešlićem su prije nekoliko godina uzele kredit oko 11 miliona KM i napravili novu deponiju, uz postojeću, ali će nova deponija ubrzo ostati bez dozvole za rad. Hujdur sumnja da su gradske vlasti na gradnji nove deponije pronevjerile dobar dio od pozajmljenog novca.

Ranije je na deponiju dovoženo 200 ili više kamiona otpada dnevno, dok je sada to smanjeno na 40-ak kamiona. Mostarci kaže da je to privremeno rješenje i da će uskoro deponiju blokirati u potpunosti.

Web stranicu novinske agencije Patria možete p


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh