BiH

Ured disciplinskog Tužioca VSTV-a otvorio predmet protiv Dalide Burzić

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine otvorio je predmet protiv bivše glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo, a danas sutkinje Suda Bosne i Hercegovine Dalide Burzić.

Dalida Burzić - Faktor.ba

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH otvorio je po službenoj dužnosti predmet protiv Dalide Burzić na osnovu medijskih napisa da se 11 tužilaca Tužilaštva Kantona Sarajevo žalilo VSTV-u na njen rad.

– Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine vas želi informisati da je, po službenoj dužnosti, registrovao predmet protiv Dalide Burzić, sutkinje Suda Bosne i Hercegovine, u vezi s navodima iz vašeg upita, a osnovom objava iz medija – kazali su za “Klix” iz Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH.

Na pitanje da li je VSTV BiH proslijedio Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH žalbe koje su im dostavili kantonalni tužioci, iz Ureda disciplinskog tužioca odgovorili su nam da je prigovori tužilaca Tužilaštva Kantona Sarajevo koji su pristigli u VSTV BiH po redovnoj proceduri upućeni Stalnoj komisiji za učinkovitost tužilaštava na razmatranje.

Podsjećamo, sarajevski kantonalni tužioci Aida Bajrektarević, Aida Topalović, Amina Ruždić, Amra Mehmedić, Lejla Kurtanović, Nevena Aličehajić, Safet Hrapo, Samir Selimović, Sanin Bogunić, Senad Osmić i Šeila Heljić obratili su se 13. marta VSTV-u dosta ozbiljnim optužbama na rad tadašnje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić.

Oni su, između ostalog, naveli da je Burzić od njih tražila da mijenjaju pravne kvalifikacije određenih krivičnih djela, da se određene osobe ne hapse i slično.

Dalida Burzić je odlukom VSTV-a BiH od 14. februara 2019. godine imenovana za sutkinju Suda BiH. Sve do preuzimanja funkcije u državnom pravosudnom organu Burzić je obnašala dužnost glavne tužiteljice Tužilaštva KS.

Ovo nije prvi put da se Burzić susreće s disciplinskim predmetima. Krajem decembra 2018. godine Ured disciplinskog tužioca VSTV-a podnio je disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić, a koju je u februaru 2019. godine odbila Prvostepena disciplinska komisija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh