BiH

Uklonjena ploča na kojoj je napisano da su zločine nad Srbima počinile “muslimanske horde”

U Srebrenici je danas uklonjena spomen-ploča koju su nedavno postavili aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” na zgradu bivše policijske stanice.

No image - Haber.ba

Na ploči je sramno bilo ispisano da su zločine nad Srbima u Srebrenici počinile “muslimanske horde”. Nakon uklanjanja predsjednik Udruženja Vojin Pavlović je najavio da će to prijaviti Stanici javne bezbjednosti.

On je rekao da je ploča, postavljena prije dva dana, uklonjena danas u 17:00 sati te da mu još nije poznato ko je to učinio.

Nakon postavljanja spomen-ploče bošnjački funkcioneri iz Srebrenice su tražili njeno uklanjanje, ističući da nije izdato odobrenje za njeno postavljanje, te da to obilježje vrijeđa bošnjačke žrtve.

“Mi nemamo odobrenje za postavljanje spomen-ploče, ali nemaju ni drugi. Hoćemo da budemo ravnopravni i da i mi obilježimo mjesta na kojima su mučeni i ubijani Srbi i da se zna istina”, poručio je Pavlović.

On smatra da postavljanje spomen-ploče na bivšoj policijskoj stanici, u kojoj su mučeni i ubijani Srbi, nije nikakva provokacija i “zabijanje prsta u oko”.

S obzirom na tekst koji je ispisan na spomen-ploči, više je nego jasna provokacija, s obzirom na sve što se dešavalo u Srebrenici, naročito 1995. Podsjećamo, za ovogodišnju kolektivnu dženazu u Potočarima spremni su posmrtni ostaci 26 žrtava srebreničkog genocida. Ovog 11. jula bit će obilježena 24. godišnjica stravičnog zločina, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh