BiH

Lajčak nakon sastanka sa bh. liderima: “BiH će biti na dobitku”

Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke i predsjedavajući misije OSCE-a, nakon sastanaka sa liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a kazao je da se traži rješenje za uspostavu vlasti – koje neće biti niti gubitak niti dobitak ni za jednu partiju, ali će Bosna i Hercegovina kao država biti na dobitku.

Miroslav Lajčak - Globacir.com

“Kao što sam rekao, optimističan sam poslije tih razgovora, nego što sam bio prije. Postoji želja da se nađe rješenje. To neće biti pobjeda jednih protiv drugih. Ono što NATO nudi je dobro za ovu zemlju”, kazao je.

“BiH nema zajednički stav po tom pitanju, ali ovaj nivo saradnje je insteres ove zemlje. Što se Dodika tiče, vidio sam se sa njim sinoć. Bavili smo se istim pitanjima. Tražimo rješenje koje neće biti gubitak niti dobitak ni za jednu partiju, ali će biti dobitak za Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Lajčak.

On je između ostalog kazao i to da pitanje proširenja Evropske unije nije toliko popularno – jer se Evropska unija proteklih 10 godina bavila i svojim izazovima.

“Finansijska kriza, migracijska kriza, sada Brexit. EU rješava pitanje svoje budućnosti, budžet za sedam godina i formiranje novih institucija vlasti”, rekao je.

Također, naveo je da je Evropska unija shvatila da je budućnost ovog regiona u rukama zemalja, te da za ulazak u EU neće biti prečica i olakšica. Pozvao je medije da prate 14 tačaka koje je BiH dobila kao instrukciju iz Luksemburga – te naveo da ako Bosna i Hercegovina odradi svoj dio posla – Evropska unija će to uraditi isto, piše “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh