BiH

Ambasada SAD: “Istražite korupciju, a ne one koji je otkrivaju”

Odgovorne i nezavisne institucije trebaju istražiti korupciju i zloupotrebu položaja, a ne one koji rade na otkrivanju samih zloupotreba, saopštila je danas Ambasada SAD u BiH.

Ambasada SAD u BiH - Facebook

Slobodni mediji i istraživačko novinarstvo igraju važnu ulogu u odbrani javnog interesa u demokratiji“, objavljeno je na službenom Twitter profilu Američke ambasade, nakon što je Tužilaštvo BiH saopštilo da je formiralo predmet u kojem će ispitati motive i razloge osoba koje putem medija rade na “destabilizaciji pravosudnog sistema“.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo, s obzirom da je javno objavljeni snimak na jednom internet portalu, dana 21.05.2019. godine, a koji su prenijeli i drugi portali i mediji, prouzrokovao veliko interesovanje javnosti, da je hitno poduzelo niz istražnih radnji s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima.

U konkretnom predmetu istrage, kako je navedeno, provođenjem istražnih radnji prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Pandža Marko i Alešević Nermin zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 217. KZ BiH (primanje dara ili drugih oblika koristi) i 218. KZ BiH (davanje dara i drugih oblika koristi), a osumnjičeni Alešević i za kazneno djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. KZ RS.

U navedenom predmetu saslušan je veći broj svjedoka među kojima i predsjednik VSTV BiH Milan Tegeltija.

Tužilaštvo BiH nastavlja postupak istrage, i u istom predmetu će nakon donošenja tužilačke odluke javnost biti informirana.

Također saopštavamo, s obzirom da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV BiH, Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđa BiH u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovit rad pravosuđa, da je Tužilaštvo BiH forimiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema. Također, naglašavamo da se svi predmeti moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh