BiH

Mostarska agonija sa smećem: “Ovo je katastrofalno stanje, moguće su zaraze čak i epidemija”

Više stotina mještana sjevernih mostarskih naselja zaustavilo je jutros ulazak kamiona sa smećem na mostarsku deponiju Uborak.

Smeće u Mostaru - N1

Kamionima u pratnji policije nije omogućeno odlaganje otpada, jer su mještani blokirali sve ulaze deponije. Rješenje ni nakon devet dana blokade nije pronađeno, a ključni razlog zbog kojeg do sada nije postignut dogovor o deblokadi deponije je taj što građani nisu dobili obećanje od gradske vlasti da će deponija u narednih godinu dana biti zatvorena i premještena na neku drugu lokaciju.

Nedžadova kuća udaljena je svega 50 metara od deponije Uborak. Prolazeći kroz svoj voćnjak, pokazuje nam voćke koje su zbog blizine deponije u potpunosti uništene, piše N1.

“Trešnje su obolile totalno, pogledajte ove listove, to je sve kao da je jesen. Ja sam na svojoj trešnji samo jednu probao”, kazao je Nedžad Gušić, mještanin naselja Vrapčići.

Njegovo dijete oboljelo je od leukemije. Sve češća su teška oboljenja. Iz straha za svoje, ali i zdravlje svoje djece , mnogi su primorani i na iseljavanje. Iz tog razloga Nedžad će se zajedno sa svojim sugrađanima, kaže, boriti do kraja.

“Najmanje što mogu uraditi je da budem prisutan na ovom protestu, moje dijete se izvuklo, ali da ne bi neko drugo dijete oboljelo. To je najmanje što mogu uraditi”, dodaje Gušić.

Ujedinjeni i s jednim ciljem, 24 sata dežuraju na visokim temperaturama.

Devet dana traju protesti mještana. Od blokade deponije, kažu, neće odustati sve dok se ne ispuni njihov glavni zahtjev, da se deponija zatvori i premjesti na novu lokaciju.

U jutarnjim satima spriječili su prolazak kamiona sa smećem, koji su u blizinu deponije stigli pod policijskom pratnjom.

“Svi znamo da se to ne može zatvoriti danas, mi smo im rekli da nam daju rok od godinu dana, ali potpisan rok od ljudi koji su odgovorni za to, i za tu godinu se može naći nova lokacija”, kazao je Fuad Hujdur, mještanin Vrapčića.

“Imamo decenijsko trovanje stanovništva medicinskim i animalnim otpadom. Dvadeset godina se tu odlaže, a nije smio biti odlagan”, tvrdi Omer Hujdur, predstavnik Inicijative “Jer nas se tiče”.

A da iza ovih protesta stoji određena politika mišljenja je mostarski gradonačelnik. Deponija je tvrdi on napravljena 60-ih godina prošlog stoljeća, kada na ovom mjestu nije bilo mnogo stanovnika. Većinom se, kaže on, radi o nelegalno izgrađenim kućama, te da deponija radi u skladu sa zakonom.

“Ne postoji druga sanitarna deponija u blizini, osim mostarske jer je ona regionalna, sukladno sa zakonom, svim dozvolama i ona radi po zakonskim odredbama”, kazao je Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.

U međuvremenu grad je zatrpan smećem. I dok jedni negoduju zbog ovog stanja, drugi pružaju podršku mještanima koji blokiraju odvoz smeća.

Evo šta su nam kazali:
“Ovo je katastrofalno stanje, moguće su zaraze čak i epidemija”.
“Građani su u pravu.”
“Ovo je teror nad civilnim stanovništvom. Sad bi svaka mahala gdje ima smeća trebala ograditi i nikome ne dati proći, to je najbolje rješenje za ovaj grad.”

A rješenja kažu mještani neće biti, sve dok ne dobiju realan rok za izmještanje deponije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh