BiH

Ekološki problem koji posljednjih dana pogađa Mostar, proširio se i na okolne gradove Hercegovine

Već nekoliko dana građani bjelopoljske kotline blokiraju odvoz smeća na deponiju “Uborak”, koja predstavlja pravu ekološku katatrofu za tamošnje stanovništvo.

kamioni puni smeća pošli za Jablanicu i Konjic- Facebook

Kamioni komunalnog preduzeća “Komos” danas su pošli za Jablanici i Konjic, kako bi smeće odvezli na deponije te dvije općine.

Ljudi, puno toga smo mogli popraviti i promijeniti da smo na vrijeme bili aktivni. SAD JE VRIJEME da zaustavimo smeće iz Mostara i dijelova Hercegovine koje se dovozi u Jablanicu i prozove onaj koji je ovo dozvolio pa da mi je brat rođeni. Čuvajmo svoje i zdravlje svoje djece. Turbinin stadion.. KOMOS Mostar

Gepostet von Dženad Džino am Montag, 17. Juni 2019

(Kamioni u Jablanici)

Društvenim mrežama kružili su videi i infromacije, koje su građane pomenutih gradova natjerale na djelovanja. Nakon što su se puni kamioni iz Mostara uputili za Jablanicu, tako su se i vratili. Ne zna se ko je izdao naređenje o izmještanju smeća u Jablanicu i Konjic, ali je poznato da je brzom reakcijom građana i spriječeno.

Kako prenosi “Mostarski” građanima Mostara prijeti opasnost od različitih zaraznih oboljenja, što je za ovaj portal potvrdio direktor Zavoda za Javno zdravstvo HNK Nermin Avdić.

“U svakom slučaju ovo smeće koje se nalazi po ulicama je izvor raznih vrsta infekcija koje se mogu desiti, krenuvši od muha, glodara i svega onoga što može prenijeti određene bolesti. Posebno na ovim temperaturama koje su sada visoke, sigurno predstavlja veliku opasnost za širenje nekih infektivnih bolesti, Nermin Avdić direktor Zavoda za Javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Sa sastanka koji se danas održao sa predstavnicima građana koji blokiraju odvoz smeća i Gradskih vlasti poručeno je da se deblokada mora desiti u protivnom će djelovati policija, prenosi “Bljesak“.

Grad Mostar dobio je od Federalne Uprave za inspekcijske poslove rješenje prema kojem se može na deponiju u Uborku odlagati komunalni otpad i zabranu odlaganja opasnog i animalnog otpada.

Blokada je nezakonita jer nije prijavljena, a na sastanku s čelnicima Grada bili su i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i mostarske policije.

Šta će se dalje događati još uvijek nije poznato.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh