BiH

Ceste FBiH: Početkom jula očekuje se završetak radova na tunelu Vranduk

Iz Javnog preduzeća Ceste FBiH saopćili su ključne podatke o tempu i rokovima za izvođenje radova u tunelu Vranduk kod Zenice. Poručuju da će tek početkom jula biti saniran alternativni put koji će rasteretiti kretanje kroz tunel, koji je za sada omogućen samo jednom trakom naizmjenično.

No image - Haber.ba

Kako piše “Klix“, obzirom na predstojeću turističku sezonu i povećanje prometa na svim putnim pravcima na teritoriji Federacije BiH, JP Ceste Federacije BiH apelira na sve učesnike u prometu na maksimalno strpljenje i razumijevanje usljed izvođenja radova u okviru Programa modernizacije magistralnih cesta u FBiH, posebno tokom rekonstrukcije tunela Vranduk II i mostova Bosna IV i Bosna V.

“Projektom rekonstrukcije tunela Vranduk II je, zbog tehnologije i kompleksnosti radova u tunelu, predviđeno korištenje alternativnih pravaca te je promet preusmjeren na regionalnu cestu R445 Nemila – Banlozi – Zenica”, navode iz Cesta FBiH.

Međutim, prvobitno preusmjerenje prometa u samome tunelu tokom izvođenja radova na podnožju svoda, dovelo je do značajnog usporenja prometa.

“Također, prolazak teretnih vozila i uopće povećanje prometa regionalnom cestom koja nije projektirana za te potrebe, rezultirali su značajnim oštećenjima iste koja su umnogome dodatno usporila odvijanje prometa. JP Ceste FBiH je poduzelo aktivnosti na saniranju ovog alternativnog pravca koje bi trebale biti okončane početkom mjeseca jula, nakon čega će putnički promet biti u potpunosti preusmjeren na ovu cestu dok će se teretna vozila naizmjenično puštati jednom trakom kroz tunel. Na ovaj način će se smanjiti interval čekanja i ubrzati promet kroz sami tunel. Prema dinamici radova, osnovni radovi na rekonstrukciji tunela Vranduk II bi se trebali završiti do sredine oktobra, nakon čega će se promet pustiti u oba smjera kroz tunel, a samo u noćnim satima vršiti obustave zbog montaže opreme u tunelu”, naglašavaju iz Cesta FBiH.

Iz ovog preduzeća obećavaju da će uložiti sve napore kako bi se maksimalno ubrzali radovi na rekonstrukciji tunela Vranduk II i što prije normalizirala situacija na ovoj jako prometnoj dionici.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh