BiH

Nermin Nikšić: “BiH će na radost svih njenih građana biti i muslimanska i srpska i hrvatska”

Duboko vjerujem kako većina Bošnjaka i ne želi da Bosna i Hercegovina bude samo muslimanska, kao što sam siguran da najveći broj Srba i najveći broj Hrvata uopće ne žele Bosnu i Hercegovinu samo za sebe.

Nermin Nikšić - Slobodna Bosna

O tome kakva će biti Bosna i Hercegovina ne odlučuje Ivica Dačić, poručio je danas predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić komentirajući jučerašnju izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da “BiH nikad neće biti muslimanska“.

Siguran sam kako gospodin Dačić vrlo dobro zna kako o tome on ne odlučuje, kao što sam siguran da je on potpuno svjestan kako ovom bolesnom insinuacijom podgrijava atmosferu netrpeljivosti i sukoba među narodima Bosne i Hercegovine. Ne spadam u grupu onih koji jedva čekaju da reagiraju na bezbrojne izjave koje su građani u Bosni i Hercegovini u prilici slušati, a koje, kako je ocijenio, “svakodnevno plasiraju oni koji žele po svaku cijenu skrenuti pažnju sa svoje nesposobnosti da rješavaju stvarne svakodnevne životne probleme građana“, rekao je Nikšić, prenosi “N1“.

Zbog toga, često i ne želim reagirati na istupe onih koji ne zavrjeđuju da im se daje na značaju. Posebno je interesantno kako i komšije i susjedi posežu za zapaljivim izjavama i miješanjem u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, kad god im zatreba za sticanje poena kod njihovih sljedbenika, dodao je on.

Jedna od takvih izjava je i izjava Ivice Dačića da Bosna i Hercegovina neće biti muslimanska. E zbog toga mu želim odgovoriti.

Bosna i Hercegovina nikada neće biti samo muslimanska, kao ni samo srpska ili samo hrvatska. Bosna i Hercegovina će usprkos svima onima kojima je trn u oku i koji prizivaju njen nestanak, a na radost svih njenih građana biti i muslimanska i srpska i hrvatska i svih onih njenih građana koji se izjašnjavaju drugačije, baš onako kako su to postavili antifašisti 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu.

Duboko vjerujem kako većina Bošnjaka i ne želi da Bosna i Hercegovina bude samo muslimanska, kao što sam siguran da najveći broj Srba i najveći broj Hrvata uopće ne žele Bosnu i Hercegovinu samo za sebe.

Vjerujem u građane naše zemlje i siguran sam da će znati prepoznati i odbaciti pokušaje zametanja novih kavgi među narodima Bosne i Hercegovine koji su baštinili i koji će zauvijek baštiniti antifašističke vrijednosti.

Svi građani u zemlji su braća i sestre po majci Bosni i Hercegovini, tri naroda jedna duša, a sve što građani u Bosni i Hercegovini traže je da ih se pusti na miru “da sami gradimo svoju zemlju za sve nas“, poručio je Nikšić.

Podsjećamo, jučer je u Laktašima održan Sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata, a prilikom obraćanja gostiju, gromoglasnim aplauzom dočekani je Ivica Dačića, ministar vanjskih poslova Srbije, koji je kazao da Bosna i Hercegovina “nije i nikada neće biti muslimanska kako to hoće Bošnjaci“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh