Crna hronika

Bihać: Sukob između policajaca i ilegalnih migranata

Tri policajca lakše su ozlijeđena, a trojica ilegalnih migranata uhićena nakon što su snage reda u Bihaću pokušale provesti raciju zbog više incidenata koji su se događali u objektu što je služio za njihov smještaj.

Policija - Ilustracija/Avaz.ba

Kako je objavila policija Unsko-sanskog kantona, policajci su napadnuti prilikom obavljanja svojih redovitih poslova.

“Prigodom ulaska u privatni objekt u središtu Bihaća, naišli smo na otpor tu smještenih osoba i tri su policijska službenika lakše ozlijeđena. Također, tri su migranta lišena slobode i u tijeku je njihovo procesuiranje”, rekao je za medije u BiH potparol MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić.

Pojasnio je kako se radilo o koordiniranoj akciji više kantonalnih institucija u nadzoru privatnog objekta u kojem boravi skupina od 135 migranata, s kojima su vlasti nekoliko posljednjih dana imale više incidentnih situacija.

Migranti iz toga centra onemogućavali su policiju u obavljanju njezinih zadaća te su štitili nasilnike u svojim redovima, rekao je Šiljdedić i dodao da je zbog toga u četvrtak uhapšeno šest stranih državljana.

Vlasti Unsko-sanskog kantona najavili su da će sve migrante koji su nelegalno smješteni u Bihaću u privatnim smještajima ili na javnim površinama premjestiti na lokaciju Vučjaka uz granicu s Hrvatskom, čemu su se usprotivili hrvatski stanovnici iz sela Žegara, Vedrog Polja i Zavalja koji žive uz ovu lokaciju. U Vučjaku je u toku postavljanje šatora te infrastrukture za prijem veće skupine migranata koji u BiH dolaze ilegalno pokušavajući se dokopati Hrvatske i nastaviti dalje prema bogatim zemljama Europske unije.

Protiv smještanja migranata na lokaciji Vučjak oglasio se i posebni predstavnik Evropske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark.

Zadnjih petnaestak dana raste broj dolazaka migranata u Bosnu i Hercegovinu, a od početka ove godine zabilježeno je više od 9000 ilegalnih ulazaka u zemlju.
Tokom prošle sedmice zabilježeno je više međusobnih obračuna migranata te napada na stanovništvo na području Unsko-sanske kantona, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh