BiH

Inicijativa IT Girls: OŠ Mirsad Prnjavorac u Vogošći uručeni Arduino setovi

Predstavnice IT Girls inicijative dodijelile su danas učenicama i nastavnicima Osnovne Škole “Mirsad
Prnjavorac” u Vogošći Arduino elektorničke setove namijenjene učenju programiranja i kreiranju
elektronskih sklopova.

Ispred inicijative IT Girls, koju podržavaju tri UN agencije (UNICEF, UNDP i UN Women), setove je učenicama uručila Tanja Madžarević, projektna koordinatorica koja je naglasila da je ovo jedna od važnijih aktivnosti IT Girls inicijative kojom se žele omogućiti jednake prilike djevojčicama, kao i dječacima da se bave informacionim tehnologijama i prave svoje informatičke i robotičke projekte.

“U novembru prošle godine, zajedno sa našim partnerom Bit Alijansom, pokrenuli smo 'crowdfunding' kampanju “IT Girls dolaze u vaše škole” u cilju prikupljanja sredstava za Arduino elektroničke setove za škole u BiH i uključenje djevojčica u praktično učenje o informatici, nakon čega smo uspjeli smo da obezbjedimo sredstva za devet škola”, istakla je Madžarević.

Nastavnici iz tih škola bili su na obuci u Sarajevu, gdje su se okušali u sklapanju elektroničkih projekata, a to znanje oni će prenijeti učenicama", kaže Tanja Madžarević, projektna koordinatorica IT Girls inicijative.

Sabiha Saličin, direktorica OŠ "Mirsad Prnjavorac", koju pohađa 978 učenika, kaže da je oduševljena ovim projektom.
"Veoma smo raspoloženi za ovakve projekte, a naročito nas raduje kada vidimo da su naše djevojčice zainteresovane i aktivne u predmetima I vannastavnim aktivnostima koju su vezani za informatiku. Iako uskoro završavamo školsku godinu, sa radošću čekamo početak iduće jer ćemo imati priliku da koristimo donirane Arduino setove u nastavi i nastavimo našu saradnju.", kaže Salčin.

“Izuzetno cijenimo saradnju sa ITGirls inicijativom koja promoviše IT sektor među djevojčicama. Raduje nas da smo danas zajedničkom saradnjom omugućili djevojčicama u OŠ “Mirsad Prnjavorac” u Vogošći kvalitetnije i zanimljivije časove informatike. Članice Bit Alijanse rade na inkluziji žena u svojim organizacijama i važno nam je da i djevojčica već u osnovnoj školi znaju da su dobrodošle u kompanijama te da programiranje nije samo muški posao”, izjavila je Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse.

Učenice OŠ “Mirsad Prnjavorac” u Vogošći su jedva dočekale da otvore svoje Arduino setove i pokažu šta su dosad naučile o Arduinu, a prilikom susreta sa IT Girls inicijativom nastavnicima koji su pohađali obuku u Sarajevu uručeni su certifikati.
IT Girls inicijativa cilj ima uključenje što više djevojčica, djevojaka i žena u IKT tehnologije BiH, na čemu aktivno radi širom zemlje od 2015. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh