BiH

Uspjela u dijaspori, a ima recept i za BiH: “Prvo moramo promijeniti sebe”

Vildana duboko vjeruje u snagu pojedinca i životnu važnost obrazovanja, koje smatra kao “pasoš” slobode i boljeg sutra.

Vildana Bijedić - Dijaspora.mhrr.gov.ba

U sklopu svoje Mandala Academy Fondacije, Vildana Bijedić organizuje prvi samit (6. – 13. juna 2019). Jedan od glavnih pokretača je njezino nezadovoljstvo s društvenom svijesti, nebrigom za zajednicu i

Jedino kada sebe upoznamo i promijenimo, možemo očekivati promjenu u društvu i državi i svijetu – smatra sagovornica, čiji put do uspjeha nije bio jednostavan, ali se uloženi trud, disciplina i zalaganje isplatilo, piše “Dijaspora“.

Nakon sekundarnog obrazovanja u Münchenu, Vildana je počela stjecati prvo radno iskustvo u poslijeratnoj BiH kao prevodilac Ujedinjenih Naroda. Iako je njeno djetinstvo prekinuto ratom i životom u izbjeglištvu, daleko od domovine, njena radoznalost i želja za školovanjem i usavršavanjem bila je jača od svih okolnosti.

Nakon diplomiranja na Miami University (B.A.) u SAD-u, povodom njenog afiniteta prema novim tehnologijama, stekla je dodatno iskustvo u poslovnom konsaltingu u firmi Accenture, svjetskom lideru u pružanju poslovnih i tehnoloških usluga klijentima u preko 120 zemalja. Da bi obogatila radom stečeno znanje, upisala je postdiplomske studije na London School of Economics gdje je stekla zvanje Magista nauka (M.Sc.) s Odsjeka za menadžment. Tu se nije zaustavila te je dodatno magistrirala na Univerzitetu u Milanu, Italija.

Danas, Vildana primjenjuje stečeno znanje i iskustvo u organizovanju i vođenju projekata iz domene održivog razvoja, a bila je angažirana i kao predavač na SSST univerzitetu u Sarajevu iz oblasti Poslovne društvene odgovornosti i etike. Čvrsta veza s Bosnom i Hercegovinom za nju je prije svega ogromna ljubav prema domovini te pozitivan i kritički odnos prema daljem razvoju BiH.

Sagovornica aktivno je uključena u razne organizacije koje rade s BiH dijasporom, kao npr. ACBiH (Advisory Council for Bosnia and Herzegovina). To je Savjetodavno Vijeće za Bosnu i Hercegovinu u Washingtonu, koje se zalaže za promociju interesa BiH Amerikanaca te za jedinstvenu, multietničku i demokratsku BiH. Bila je domaćin Gala večere (2018.) s bivšim predsjednikom Billom Clintonom kao počasnim gostom, gdje su obilježili Dan državnosti BiH i odali počast svima onima koji su se žrtvovali i posvetili svoje živote obnovi bh. državnosti.

Razlog za njen angažman je što Vildana smatra da je Washington pored Bruxellesa, za BiH najvažniji centar i da tu moramo lobirati i na svaki način biti vidljivi. Bila je također jedan od govornika na trećoj konferencji BiH dijaspore “BiH Diasporic Conference” održanoj u Washingtonu (2017.) koja je okupila mlade generacije BiH dijaspore nastanjene u SAD i Kanadi.

Kao strastveni zagovornik za obrazovanje, Vildana je govorila na temu “Transformacija mladih i budućih lidera kroz obrazovanje i tehnologiju”. Ona je naglasila vitalne važnosti održive saradnje između zajednice dijaspore i mladih u BiH. Prezentovala je efikasne alate saradnje kao što su grantovi za putovanja i mentorski programi. Održala je predavanje na konferenciji “Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka” (BHAAAS) na Jahorini (2018). Uz “East West Bridge”, međunarodno udruženje nezavisnih stručnjaka čiji je cilj biti svjetionik i snažan kontrolor kvaliteta političkog života u BiH, Vildana je posvećena izgradnji mostova između ljudi za jačanje uticaja širom svijeta uključujući i SAD.

Naša sagovornica duboko vjeruje u snagu pojedinca i životnu važnost obrazovanja, koje smatra kao “pasoš” slobode i boljeg sutra. To uvjerenje je istovremeno i motivacija da pokrene Fondaciju “Mandala Academy” registrovanu kod federalnog Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine. Njena mlada organizacija rođena je od višegodišnjeg zalaganja za održivi način življenja i boljeg sutra i željom da dođemo do novog sistema vrijednosti kod naših ljudi.

Misija Fondacije je da kroz edukativne programe podignemo svijest pojedinaca – svih životnih dobi – o zdravom i svjesnom načinu življenja, poboljšamo mentalno zdravlje i blagostanje, te da očuvamo kulturnu i prirodnu baštinu, ali i zaštitimo historijsko nasljeđe BiH. Programi su napravljeni da okupe zainteresirane pojedince, stručnjake, aktiviste i predstavnike firmi, institucija i organizacija, koje svojim aktivnostima primjenjuju Ciljeve održivog razvoja (SDGs/COR) i promovišu principe odgovornog poslovanja sa fokusom na BiH dijasporu.

Naime, države članice UN-a su, 25. septembra 2015. godine, usvojile Agendu 2030 – plan za akciju, za ljude, planetu i prosperitet do 2030. godine, čijih 17 ciljeva treba osigurati pored ostalog iskorjenjivanje siromaštva, borbu protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanje pitanja klimatskih promjena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh