BiH

Slučaj Memić: Oglasio se Ifet Feraget nakon odluke Vrhovnog suda FBiH

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odlučio je da se poništi presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću koju je donio Kantonalni sud Sarajevo, a koja je bila oslobađajuća.

Ifet Feraget - Nap.ba

Predmet je vraćen na ponovno suđenje, a Vrhovni sud FBiH donio je ovu odluku nakon žalbe Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Postupak je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

“Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je rješenje u krivičnom predmetu protiv optuženog Ljube Seferovića i optuženog Bekrije Seferovića kojim je djelimično uvažena žalba tužilaca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, ukinuta presuda Kantonalnog suda u Sarajevu od 16.07.2018. godine i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Prvostepena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu je ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Vrhovni sud FBiH je naložio prvostepenom sudu da u ponovnom suđenju naredi obavljanje novog saobraćajnog vještačenja nad izvedenom dokazima, a koje vještačenje će biti povjereno timu vještaka iz te oblasti ili fakultetu za saobraćaj, te izvede i druge dokaze za koje nađe da je potrebno, pa će nakon tako provedenog postupka i na osnovu tako izvedenih dokaza donijeti na zakonu zasnovanu presudu”, saopćeno je iz Vrhovnog suda Federacije BiH.

Nakon svega oglasio se i Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

“Otpravak još uvijek nisam dobio tako da u sadržajnom smislu još uvijek ne mogu komentarisati presudu Vrhovnog suda FBiH. Odgovorno tvrdim da je doslijednom primjenom zakona trebalo potvrditi prvostepenu presudu, jer svaka drugačija odluka je s obzirom na kvalitet i sadržaj dokaza u suprotnosti sa elementarnom logikom i pravilima ljudskog mišljenja i iskustva”, rekao je Feraget za Radiosarajevo.ba i dodao:

“Ako nemamo na tijelu povrede koje odgovaraju saobraćajnoj nesreći, zašto se odluka poništva. Ukidanje presude i vraćanje na ponovni postupak bi trebalo značiti da ishod ovog postupka bude i drugačiji, međutim u konkretnoj situaciji, bez obzira na to koliko ćete puta ukinuti presudu, ishod će biti isti. To je da treba provesti istragu vezano za ubistvo Dženana Memića, jer očigledno je da nije u pitanju saobraćajna nesreća. To je po meni Kantonalni sud jako dobro obrazložio”, istaknuo je Feraget.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh